2024. március 29., péntek

A Pfizer igazgatója szerint elég lenne évente egy vakcina

Albert Bourla, a Pfizer vállalatának igazgatója kijelentette, hogy kívánatosabb lenne a koronavírus elleni oltást évenként végezni, szemben az újabbnál újabb dózisokkal – írja a Szerbiai RTV.

A Pfizer/BioNTech védőoltása hatékonynak bizonyult a betegség súlyosabb formájának kialakulása és a halál megakadályozásával szemben, azonban a fertőzés átvitele terén kevésbé volt hatékony.

Az esetszám megnövekedésével egyes országokban kibővítették a harmadik dózis beadásának programját, vagy pedig csökkentették a két adag közt eltelt időt.

Bourla az izraeli N12 News hírcsatornájának adott interjújában újságírói kérdésre válaszolva reményének adott hangot, hogy hamarosan olyan oltással tudnak előállni, amit csak egyszer kellene felvenni egy évben.

– Sokkal könnyebb lenne ilyen módon meggyőzni az embereket. Ezt könnyebb megjegyezniük – hangsúlyozta Bourla.

– A közegészségügy szempontjából ez egy ideális helyzet. Annak a lehetőségét mérlegeljük, hogy ki tudunk-e fejleszteni egy olyan védőoltást, ami hatékony az omikron ellen és nem felejti el a többi létező variánst sem – mondta Bourla.

Kiemelte, hogy a Pfizer készen áll, hogy az omikron elleni harcra átalakított védőoltásának engedélyezésére átadja a kérvényt és már márciusban megkezdhesse a tömeges gyártását.