2024. április 20., szombat

FRISSÍTETT: Hatalomátvétel Burkina Fasóban

A Burkina Fasó-i hadsereg bejelentette: megbuktatta Roch Marc Kaboré elnököt, felfüggesztette az alkotmányt, feloszlatta a kormányt és a parlamentet, valamint lezárta az ország határait. A hatalomátvételről szóló közleményt, amelyet Paul-Henri Sandaogo Damiba alezredes írt alá, az állami televízióban olvasta be egy másik katonatiszt. A közleményt szerint a hatalomátvétel erőszak nélkül történt, és az őrizetbe vetteket biztos helyen őrzik.

Mint azt korábban jelentettük: zendülő katonák őrizetbe vették egy katonai táborban Roch Marc Christian Kaboré államfőt – közölte két biztonsági forrás és egy nyugat-afrikai diplomata hétfőn.

Előző nap este heves lövöldözés volt a fővárosban, Ouagadougouban található elnöki rezidencia körül. A kormány vasárnap cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint puccs készül, miközben több katonai táborból órákon át folyamatos lövöldözés hallatszott, és a lázadó katonák több támogatást követeltek az iszlamista fegyveresek elleni harcukhoz.

A kormány további intézkedésig kijárási tilalmat rendelt el este nyolc órától reggel fél hatig, és két napra bezárta az iskolákat.

A Mali, Burkina Faso és Niger hármas határán fekvő térségben rendszeresen követnek el gyilkosságokat az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz és az Iszlám Államhoz köthető iszlamista szélsőségesek.