2024. április 25., csütörtök

Korszerű ápolástan- és gyógyszerészeti szaktanterem

Egészségügyinővér-technikus és gyógyszerésztechnikus szak nyílik magyar nyelven a szabadkai Egészségügyi Középiskolában

Aki hozzájárulna a betegek gyógyulásához, idős emberek ápolásához, erős empátiája és emberszeretete segítésre sarkallja, és érdeklődését, valamint adottságait szívesen kamatoztatná kórházakban vagy más egészségügyi intézményekben, akkor a szabadkai Egészségügyi Középiskola a megfelelő választás számára. A bejutáshoz a diák 6–8. osztályban elért tanulmányi eredménye, valamint a kisérettségijének a pontszáma mérvadó. Az intézményben a szakképzett tanárok és a színvonalas oktatás mellett korszerű, jól felszerelt szaktantermek biztosítják a megfelelő szaktudás és gyakorlat elsajátítását. Minden lehetőség adott, hogy a tanulók meg tudják szerezni a szükséges tudást ahhoz, hogy megállják a helyüket a szakmában.

Fotó: Dér Dianna

Fotó: Dér Dianna

A tagozatokról Rácz Szabó Herminát, az Egészségügyi Középiskola igazgatóhelyettesét és Szűcs Kószó Izabellát, az iskola szakmai koordinátorát kérdeztük. A középiskolában a következő szakok nyílnak magyar nyelven szeptembertől: egészségügyinővér-technikus, gyógyszerésztechnikus, valamint egészségügyi ápoló (amely 3 éves szak lenne, de még várnak a minisztériumi engedélyre). Mindegyik osztályba 30 tanulót vesznek fel. Fontos kiemelni, hogy a szakok között átjárhatóság is van, ami azt jelenti, hogy ha valaki befejez egy egészségügyi nővér szakot és át szeretné képezni magát például gyógyszerésznek, ezt lehetősége van megtenni magánúton az Egészségügyi Középiskolán belül. A négyéves egészségügyinővér-technikus szakon fokozatosan vezetik be a tanulókat a szakmába. Első évben három szaktantárgyuk van – ez az elsősegély, az anatómia és az egészségügyi ápolástan –, emellett heti 2 gyakorlati órán vesznek részt az ápolástan-szaktanteremben, ahol kisebb csoportokra vannak osztva a hatékonyabb tanulás érdekében. Második osztályban tanulnak farmakológiát, egészségügyi pszichológiát, egészségügyi biokémiát, egészségügyi etikát, egészségügyi ápolástant, higiéniát, mikrobiológiát és patológiát, a gyakorlati órák száma pedig heti 3-ra emelkedik, ezenfelül két hetet töltenek a kórházban blokkhéten. Harmadiktól a belgyógyászat, sebészet, nőgyógyászat, neurológia és fertőzéstan tantárgyak mellett, a tapasztalatszerzést már élesben, a kórház különböző osztályain szerezhetik, ugyanis hetente 1,5 napot töltenek ott szakmai gyakorlaton. Negyedik évben pedig a belgyógyászat, sebészet, gyermekgyógyászat, pszichiátria és sürgősségi betegápolás tantárgyak képezik óráik többségét, valamint ugyancsak a kórházban töltött gyakorlati órák.

Fotó: Dér Dianna

Fotó: Dér Dianna

A gyógyszerésztechnikus szakon első osztályban az anatómia, higiénia, másodikban a patológia, analitikai kémia, elsősegély, mikrobiológia, gyógyszerészeti technológia, harmadik évben a gyógyszerészeti kémia és gyógyszerészeti technológia tantárgyak állnak fókuszban. Az iskolának van egy nagyon jól felszerelt, modern gyógyszerészeti szaktanterme is, ahol a diákok szabadon gyakorolhatnak, ugyanakkor harmadik osztálytól a gyógyszertárban töltött óraszámok is egyre növekszenek. Negyedik év végén az érettségi vizsga anyanyelvből, egy írásbeli tesztből, és a gyakorlati részből áll. Mind a három szaknál az utolsó év befejeztével a tanulóknak egy féléves szakmai gyakorlatot kell elvégezniük (nincs megszabva, hogy milyen időintervallumban), és csak ezt követően tudják alkalmazni a diplomájukat. A középiskolai nyílt napot májusban fogják megszervezni, azonban ha bármilyen kérdésük felmerülne, bátran tegyék fel a +381/24- 558-336-os telefonszámon, de akár az intézménybe is ellátogathatnak.