2024. április 19., péntek

Hosszú évek nemtörődömsége

Lesz elég áram, a villanygazdaságon belüli helyzet azonban továbbra sem kielégítő

Nincsenek kiesések, és áramhiány sem tapasztalható jelenleg – tette közzé a Tanjug megkeresésére válaszolva tegnap a Szerbiai Villanyhálózat (EMS), azzal, hogy elismerték, a hidegebb idő következtében megnövekedett a fogyasztás. A közvállalat beszámolója szerint jelenleg nem tapasztalnak semmilyen különleges körülményt, ami veszélybe sodorhatná a háztartások vagy a gazdaság ellátását. A hálózati adatokat prezentáló Energy Flux adatközlőre hivatkozva ismertették, hogy a napi fogyasztás 5729 megawatt teljesítményt igényel, de ez még mindig alacsonyabb a tervezett 5737-nél. Az eltérés 0,14 százalékot tesz ki. A hazai kapacitások nem számítanak elegendőnek a fogyasztás fedezésére, napi 4895 megawatt teljesítménynek felelnek meg, tegnap 857 megawattot szállított be az ország, de ez is némileg alacsonyabb a tervezettnél, 867 megawattnál.

Az ország energiahelyzetéről, a Szerbiai Villanygazdaság (EPS) jövőjéről szólva tegnap Zorana Mihajlović bányászati és energetikai miniszter kifejtette, a villanygazdaság élére hamarosan olyan csapat kerül, amely képes lesz arra, hogy a régió legfejlettebb áramszolgáltatójává alakítsa át a vállalatot. Szerinte nemcsak az igazgatónak kell távoznia, hanem a menedzsment további tagjainak is, mert csak ebben az esetben képzelhető el egy átfogó átalakítás. Az a lényeg, hogy az EPS-ben alkalmazott szakemberek ne érezzék magukat háttérbe szorítva, dönthessenek fontos kérdésekben – húzta alá Mihajlović. Úgy fogalmazott, itt az ideje annak, hogy a szakértelem irányítson, esélyt kell adni a villanygazdaságnak arra, hogy fejlődjön, ne eltartott közvállalatként működjön.

A helyzet az energiaellátás terén jelenleg stabil, ez azonban – megítélése szerint – nem jelenti azt, hogy minden gond megoldódott, továbbra is azt lehet mondani, hogy komoly helyzettel kell szembenéznünk, az állam viszont teljes mellszélességgel kiáll az EPS mögött. Az ország szavatolta azt, hogy elegendő árammal rendelkezzünk a téli hónapokban is, ne szenvedjen hiányt sem a vállalatok, sem a lakosság, de ez nem azoknak az embereknek az érdeme, akik az áramellátási rendszert vezetik, hanem a kormányé és a köztársasági elnöké – jelentette ki a tárcavezető. Nevetségesnek nevezte a távozó EPS-vezetőség tagjainak azokat a vádait, melyek szerint őt és minisztériumát okolják a történtekért, a decemberi kiesésekért. Mint mondta, amikor rájöttek, egy olyan minisztériummal van dolguk, amelyik gondot akar viselni az energetikai rendszerről, amikor látták, nem fog ölbe tett kézzel ülni, azonnal elkezdődtek a támadások, a kitalált elméletek. Évek nemtörődömsége és felelőtlensége vezetett el oda, hogy ma egyáltalán az áramellátás veszélyhelyzeteiről kelljen beszélni – értékelte Mihajlović.

Mint ismeretes, korábban a villanygazdaság szakszervezetének vezetői azt közölték, Mihajlović térdre akarja kényszeríteni az EPS-et, mert külföldi lobbik céljainak kell eleget tennie, azok érdekeit szolgálja. A szakszervezeti vélemény szerint a miniszternek az EPS értékcsökkentése a szándéka, ami után olcsón magánosíthatná valamelyik érdeklődő. Milorad Grčić, a vállalat távozásra felszólított igazgatója levélben közölte, hogy szerinte Mihajlovićtyal az élen a teljes energetikai szektorra csőd vár. Decemberben több leállás is történt, a nagyobb mennyiségű hó, de a hőerőműben bekövetkezett meghibásodások miatt is sokan maradtak áram nélkül.