2024. március 28., csütörtök

Pásztor István: Folytatnunk kell a megkezdett munkát

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Tartományi Képviselőház elnöke ma este a Vajdasági RTV Pravi ugao című műsorának vendége volt, melynek során kitért egyebek mellett a magyar-szerb kapcsolatokra, valamint az áprilisban esedékes választások témájára is.

Elmondta, hogy az Újvidéken az 1944/45-ös ártatlan áldozatok tiszteletére emelendő emlékmű megvalósítása a Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Haladó Párt közös projektje, de valójában a két nép közötti megbékélést is szimbolizálja.

– Az emlékműben mindenekelőtt az emberi értékeket, egymás megbecsülését tiszteljük, valamint emlékeztetőül szolgál, hogy a jövőben többé ne fordulhassanak elő hasonló történések – mondta Pásztor István.

Az áprilisban esedékes választásokkal kapcsolatban elmondta, hogy a magyar és szerb nép közös érdeke, hogy mindkét országban a jelenleg is hatalomban lévő politikai erők győzedelmeskedjenek.

– Az elnökválasztásokon Aleksandar Vučićot fogjuk támogatni, amennyiben jelölteti magát, hiszen az öt évvel ezelőtt megkezdett munkát még nem fejeztük be, valamint véleményem szerint szükséges megtartanunk azt a politikai stabilitást, ami az elmúlt időszakot jellemezte. A regionális politika, valamint az eurointegrációs folyamatok szempontjából is szükséges folytatnunk az együttműködést – jelentette ki Pásztor István.

Arra a  kérdésre válaszolva, miszerint Magyarország és Szerbia közti kapcsolatok Orbán Viktor miniszterelnök és Aleksandar Vučić államfőn alapszik, Pásztor István elmondta, hogy mindezt két ember kapcsolataként is lehet értelmezni, azonban a politikában mindent a bizalomra és annak kiépítésére helyezik.

– A bizalom mögött mindenkoron az ember áll, aki megbeszél, aki kezet fog és aki aláír. Ebben nem látom az országok közti kapcsolatoknak a személyekhez való kötöttségét – mondta Pásztor István.