2024. április 24., szerda

FRISSÍTETT: Átadták a Média a Családért-díjakat Budapesten

A nyertesek között van Kállai G. Nikoletta zentai munkatársunk

Átadták a Média a Családért Alapítvány 2021-es évre vonatkozó díjait. Az ünnepi műsort és a díjátadót hétfő délután tartották meg a Magyar Állami Operaházhoz tartozó Eiffel Műhelyházban Budapesten. Az eseményen két szakmai (egy magyarországi és egy külhoni), valamint két közönségdíjat (szintén egy anyaországi és egy határon túli jelöltnek) ítéltek oda, emellett egy különdíjat is kiosztottak.

Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége a díjátadón hangsúlyozta, hogy a Média a Családért Alapítvány olyan cselekvő közösség, amely építeni tud rombolás helyett, amely visszaadja a jóba vetett hitünket és amely segít szebbé tenni a világot.
Közlése szerint hisz abban, hogy egy jobb világnak a legfontosabb alkotóeleme az a kicsi sejt, amelyet családnak nevezünk, mert ott éljük meg a szeretetet és ott érezzük magunkat biztonságban. Ez sokáig természetes zsigeri belső tudása volt az emberiségnek, ám posztmodern korunkban éppen ezek a természetes értékek kérdőjeleződnek meg és a nyugati világ egy része, véleményformáló gondolkodók támadják a család intézményét. Ha nem tartjuk meg a józan eszünket, ha nem őrizzük meg a cselekvőképességünket, akkor könnyen elnémítanak bennünket, ezért fontos, hogy a média tudósítson a családok fontosságáról – figyelmeztetett Lévai Anikó.

A Média a Családért-díj 2021 magyarországi, szakmai elismerését Kácsor Zsolt érdemelte ki Irigység című írásával, melyben azt örökíti meg, hogy miként rendel egy hatgyermekes család egy balatoni büfé előtt és a szülők hogyan kezelik a különböző korú gyermek folyton változó igényeit. Kácsor az MTI-nek elmondta, hogy az egymillió forintos díj egy részét rászoruló újságírók és nehéz helyzetben lévő szerkesztőségek támogatására kívánja fordítani.

A magyarországi szerzők mellett határon túli újságírókat is díjaztak. Ennek apropóján Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár arról szólt, hogy ma cselekvő együttműködés köti össze nemzetünk közösségét, ami a világ különböző pontjain élő magyar családok cselekvő együttműködése is egyben.

– Ez azt jelenti, hogy cselekvő nemzetté váltunk, amit a magyar intézményrendszer megerősödése tett lehetővé - tette hozzá.
Ugyanakkor - folytatta - ezeréves múltjára, keresztény nemzeti kultúrájára büszke nemzet vagyunk, az elmúlt évtized teljesítménye, pedig a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő magyar családok bevonásával végzett munka eredménye – fűzte hozzá.
Ha a nemzetünk alapját jelentő családok erősek, akkor a nemzet is erős lesz, ezért közös feladatunk a családok támogatása – mondta a politikus.

A Külhoni Média a Családért-díjat Péter Beáta És a gyerekkel mi lesz? című munkájáért kapta. 

Az anyaországi közönségszavazás nyertese Uzsalyné Pécsi Rita Beteljesedés vagy leépülés? A második félidő dönt! című munkájával. 

A külhoni közönségdíjat zentai munkatársunk, Kállai G. Nikoletta érdemelte ki Folyamatosan frissíteni kell az „adatbázist" című írásáért.

Az idei évben egy különdíjat is odaítélt a zsűri, a Családbarát Média – Miniszteri Különdíjat Farkas Adrienne kapta.

A Média a Családért-díj célja, hogy a család – örömeivel és gondjaival együtt – ugyanolyan hangsúlyos szerepet kapjon a médiában, mint a valódi életben. A díjra jelölt munkák között kiemelt téma a párkapcsolati elköteleződés, a házasságok megóvása, a válás megelőzése, a jól működő családok „titka”, a gyermekvállalás, az örökbefogadás, a generációk sikeres együttélése, a gyermeknevelés, a családok társadalmi szerepe. 

A Média a Családért Alapítvány 2016-ban a határon túlra is kiterjesztette tevékenységét. Ekkor jött létre a Külhoni a Média a Családért-díj. Vajdaságból a jelöltek között volt még Bíró Tímea (Hét Nap) és Tóth D. Lívia (Magyar Szó) is.