2024. március 28., csütörtök

A kulturális örökség megőrzése mindannyiunk feladata

Tanácskozás az IPA-program keretében Újvidéken

A tartományi képviselőház tanácstermében tegnap kerekasztal-beszélgetést tartottak A fiatalok és az örökség – Hagyományok, valamint jövő a határ menti régióban című projektum kapcsán, melyet az Európai Unió társfinanszíroz az Interreg-IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program  keretében. A projektum célja, hogy a határon átívelő régiók kulturális örökségét közelebb hozza és elérhetőbbé tegye a fiatalok számára. A projektum tevékenységei arra irányulnak, hogy  jobban megismerjék kulturális örökségüket a fiatalok, valamint, hogy bevonják őket a kulturális örökség védelmének és megőrzésének folyamatába. A cél ezenkívül a fiatal nemzedék ismereteinek a bővítése, amit oktatási anyagok és műhelymunkák létrehozásával szeretnének elérni, valamint olyan tanulmányi utak megszervezésével, amelyek során a fiataloknak lehetőségük lesz megismerkedni a kulturális örökség megőrzésének és helyreállításának sikeres példáival. A  projektum elősegíti az interkulturális csereprogramokat és interakciókat, s arra ösztönzi a fiatalokat, hogy fedezzék fel és osszák meg, valamint ismerjék meg más országok kulturális örökségét.

Stanislav Radulović, a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási, Művelődési és Vallási Közösségi Titkárság altitkára elmondta, nagy örömmel tölti el, hogy a titkárság a projektum hordozója, hiszen a fiatalok és a kulturális örökség minden társadalom fontos részét képezi.

– A kulturális örökségnek szimbolikus és gazdasági jelentősége is van. Az a célunk, hogy a fiataloknak perspektívát kínáljunk, új ismeretet szerezzenek, és a titkárság feladata, hogy ez sikeresen megvalósuljon. Különböző műhelymunkákat tervezünk szervezni Szegeden és Újvidéken. Reméljük, hogy a járványügyi helyzet ezt lehetővé teszi. Több kulturális intézet is bekapcsolódott ebbe a programba, mint például a Csongrád-Csanád megye intézetei vagy a Matica srpska Képtár. A projektum célja, hogy a fiatalok számára hozzáférhetőbbé tegye a kulturális örökséget, és hogy az edukatív műhelymunkákon keresztül felhívja a fiatalok figyelmét a kulturális örökség megőrzésének  fontosságára. A kulturális örökség olyan erőforrás, amelyet mindenképpen őrizni, fejleszteni és népszerűsíteni kell – fejtette ki Radulović.

Tijana Palkovljević Bugarski, a Matica srpska Képtár vezetője rámutatott arra, a 21. században egy kulturális intézetnek az a feladata, hogy rávilágítson arra, hogy a kulturális örökség védelme mindannyiunk kötelessége. Nemcsak azoké, akik ezekben az intézetekben dolgoznak, hanem fontos, hogy minden ember kivegye részét a megőrzésében és népszerűsítésében. A kulturális örökség általános, civilizációs érték, amelyet együtt kell őriznünk. Ezért foglalkozunk külön a fiatalokkal, hogy tudatosítsuk bennük ennek fontosságát. A Matica srpska Képtár szerepe abban rejlik, hogy folyamatosan programokat szervez a fiatalok és a gyermekek számára. Szeretnénk rámutatni arra, hogy a múzeumok és a képtárak látogatása, valamint a programokban való részvétel nemcsak hasznos, hanem egyúttal szórakozást is nyújt – fogalmazott Bugarski.