2024. április 19., péntek

Éljünk környezettudatosan!

Minden hónap harmadik péntekén szelektív hulladékgyűjtés Zentán

Zentán tavaly júniusban a szelektív hulladékgyűjtés új formáját vezette be a községi közigazgatási hivatal településrendezési, építésügyi és kommunális tevékenységi alosztálya. Minden hónap harmadik péntekén a zentai Kertek, Tiszapart–Alvég és Centar–Tópart helyi közösséghez vihetik a polgárok a szelektíven gyűjtött hulladékot. A gyűjtésnek ez a módja elnyerte az emberek tetszését, mivel sokan arra panaszkodtak, hogy nincs hova leadni a szétválogatott hulladékot. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a regionális hulladéktárolóból elhozzák a konténereket, a helyi közösségek épületei elé teszik, és azokba aztán bárki a megadott időben beleteheti a hulladékát.

Pénteken is egy ilyen akció zajlott Zentán, és láthatóan van rá igény. Vatai Zsuzsanna, a Tiszapart–Alvég helyi közösség titkára kiemelte, hogy nemcsak Zentáról hozzák el a polgárok a hulladékot, hanem Adáról, Csókáról és még néhány környező településről is.

– Láthatóan egyre több a környezettudatos ember, és nagy igény van az ilyen akciókra. Reggel 9-től egészen 13 óráig kint állnak a konténerek az utcán, és folyamatosan hordják a polgárok az otthon szétválogatott hulladékot. Újdonság a mi helyi közösségünkben, hogy most először külön tárolót biztosítottunk a leselejtezett elektronikai eszközöknek, ezenkívül, ahogyan eddig is, átvettük az üveget, a papírt, a műanyagot és a fémet is. Fontos megjegyezni, hogy a környékben sehol sincs ehhez hasonló akció, még Szabadkán sem. Több helyen vannak zöld szigetek, de ezeket a többség nem rendeltetésszerűen használja – mondta a titkár.

Zentán is, mint sok más városban, az utóbbi években megjelentek a műanyag konténerek, amelyekbe a polgárok beletehették a megfelelő hulladékot, viszont ezek a szelektív gyűjtők idővel el is tűntek, mivel az emberek mindenféle szemetet beledobáltak, az építkezési hulladéktól kezdve a háztartási szemétig, ezáltal tönkretették a már előre szétválogatott anyagot. Amíg a lakosság hozzáállása nem változik, addig nem valószínű, hogy ezek a konténerek visszatérnek a város utcáira.

Zsuzsanna elmondása szerint voltak, akik szóvá tették, hogy miért nem szombatonként tartják az akciót. A válasz erre egészen egyszerű, mégpedig, hogy a hulladéktároló emberei azon a napon nem dolgoznak.

– Az egész akarat és szervezés kérdése. Ha valaki munka miatt nem tud eljönni, az esetleg megkérhet egy rokont vagy a szomszédot, hogy segítse ki. Amennyiben az emberek más településekről át tudnak jönni, csak azért, hogy leadják azt, amit egy hónapig gyűjtöttek otthon, akkor, úgy hiszem, az a pár zentai lakos is meg tudja oldani ezt a problémát, ha igazán akarja – fogalmazott a helyi közösség titkára.
Az akció után a konténereket elszállítják a regionális hulladéktárolóba, majd ott átválogatják, és végül továbbadják újrahasznosításra. Az ilyen kezdeményezéseknek köszönhetően megóvjuk a környezetünket.

– Mindenkit arra biztatok, hogy kezdje el otthon szelektálni a hulladékot, majd adja azt le valamelyik helyi közösség előtt minden hónap harmadik péntekén. A saját és gyerekei érdeke is, hogy megóvjuk a bolygót, hogy ha lemegyünk a nyáron a Tiszára fürdeni, akkor ne palackok és a műanyag zacskók között kelljen úszni – mutatott rá Vatai Zsuzsanna.