2024. március 29., péntek

Nyolcvan évvel később

Ma délben megemlékezés az újvidéki razzia évfordulójáról a Duna-parton

Az újvidéki razzia nyolcvanadik évfordulójáról ma, január 23-án délben tartanak megemlékezést a Duna-parton levő Razzia áldozatai rakparton a Család emlékműnél. A kerek évforduló jegyében megrendezik a Jeges csend programsorozatot, előadásokkal és kiállításokkal. A szervezők ilymódon kívánnak méltó módon megemlékezni a város történetének e tragikus fejezeteiről.

A Művelődési Központban január 20-a és 27-e között számos rendezvény várja az érdeklődőket. A Képzőművészeti szalonban csütörtökön megnyitották a Nyolcvan, az Ifjúsági Tribün helyiségeiben pedig a The Novi Sad Raid Mass Execution Sites című kiállításokat. Hétfőn, január 24-én az Ifjúsági Tribünön 17 órai kezdettel dr. Gordana Todorić Eduárd Kon/Kiss/Sam/E.S. – egy (nem)irodalmi életrajz címmel tart előadást. Kedden, anuár 25-én 13 órakor a Központ nagytermében megrendezik a 80 évvel később – az emlékezés jövője című előadást és panelbeszélgetést, melyen részt vesz dr. Csősz László, a budapesti Magyar Nemzeti Levéltár történésze, Stephen Naron, a Yale egyetem Fortunoff Video Archive for Holocaust Testimonies Manuscripts & Archives gyűjteményének igazgatója, Petar Đurđev, a Városi Levéltár igazgatója, dr. Gerhard Baumgartner, a bécsi Dokumentum Központ igazgatója és Christian Wee, a Falstad Emlékközpont igazgatója. Szerdán, január 26-án 13 órai kezdettel az Ifjúsági Tribünön szemináriumot tartanak a levéltárosok, a múzeumi dolgozók a tanárok és könyvtárosok számára.

A 021.rs híre szerint szombaton már koszorúzott az Október 23-a Antifasiszta Front, azt az üzenetet küldve a világnak, hogy „a Család emlékműtől alig két kilométerre emlékművet terveznek felállítani azoknak, akik az újvidéki razziát kitervelték és végrehajtották. Újvidék városa belgrádi és budapesti banditák parancsára a háború utáni legszégyenteljesebb intézkedésére készül... Ám mi ezt nem hagyjuk, Újvidéken még mindig vannak emberek, akik nem fogják megengedni ezt a sértést és szégyent" – idézi a honlap a megnyilatkozást.