2024. március 28., csütörtök

A mikrovilágról a művészet tükrében

Az ember és a természet viszonyait elemzi Újházi Adrienn

A Šok zadruga Zmaj utca 22.-ben lévő galériában még szombaton tekinthető meg Újházi Adrienn Seeing is Believing – hangos környezetvédelem című, önálló kiállítása.

(Fotó: Dávid Csilla felvétele)

(Fotó: Dávid Csilla felvétele)

A fiatal alkotónak ez a harmadik kiállítása, a Goethe Intézet támogatásával valósult meg a Közös feladaton elnevezést viselő projekt második fázisának keretében. Adrienn alkotótevékenysége az ember és a természet viszonyának elemzésére irányul. A 2700 kilométeres Duna vízövezete 80 millió embernek, 2000-nél is több magasabb rendű, ún. edényes növényfajtának és legalább ötezer állatfajnak jelent otthont.

Köztük negyvennél is több emlősfajnak, és 180 madárfajnak is. A Seeing is Believing a Duna életkörnyezetének hangjait dolgozza fel az ökológia tükrében, rámutat a víz biológiai gazdagságára, amely – sajnos – az emberek felelőtlen magatartása miatt megváltozott.

A művésznő alkotásai az egyes, domináns fajok hanglenyomatát ötvözik az urbánus környezetből eredő frekvenciákkal, aminek következtében a modifikált, hibrid életformák „életre kelnek".

Mindezt egy biológiai-vizuális kísérlet részeként mutatja be, végigkísérhetjük a mikrobális cellulóz-mikrorostok érintkezésének folyamatát a Dunából merített vízzel. Ebben a megvilágításban a természet kultúrává válik, a baktériumok és a technológia ötvöződik, a hangjel pedig vizuális nyomként marad meg. Az alkotások a láthatatlan, mikrovilág momentumait teszik láthatóvá.