2024. március 28., csütörtök

Újabb támogatás kerékpárvásárlásra

Az újvidékiek hamarosan újra pályázhatnak az önkormányzat által kiírt kerékpárvásárlási támogatásra, az új bringák beszerzését a város továbbra is 10.000 dinárral támogatja.

Az újvidéki önkormányzat ismét kiírta azt a versenypályázatot, amelyre civil szervezetek jelentkezhetnek abból a célból, hogy lebonyolítsák az önkormányzat által kiírandó, kerékpárvásárlási pályázat keretében történő elbírálást, a támogatásokhoz fűződő szerződések aláírásának a megszervezését, valamint a támogatások kifizetését.

Azoknak az újvidéki polgároknak, akik megpályázzák a kerékpárvásárlási támogatást, és pozitív visszajelzést kapnak, előre meghatározott időn belül új bringát kell vásárolniuk, majd a vásárlást igazoló számla átadása után az elköltött pénzt az önkormányzat visszafizeti.

A „kerékpáréhes" polgárok azonban még egy ideig hátradőlhetnek, mivel csak tegnap írták ki a versenypályázatot a támogatások lebonyolításához szükséges civil szervezet kiválasztásához, erre a tenderre február 3-áig lehet jelentkezni. Ezután várható csak a beérkezett pályázatok rangsorolása, majd az elbírálóbizottság döntése, amiből arra lehet következtetni, hogy a polgárok majd csak márciustól várhatják a támogatásokra kiírandó pályázatot – tájékoztat a 021.rs hírportál.

Az elmúlt évhez hasonlóan, az önkormányzat az idén is támogatja az alternatív, a környezetet kímélő közlekedést. A városi költségvetésben 20 millió dinárt irányoztak elő erre a célra, ebből az összegből 2 millió dinár a projektet lebonyolító civil szervezeteket illeti meg, költségeik fedezésére. A civil szervezet költségeire ebben az évben 1 millió dinárral több pénzt biztosítanak, mint tavaly, a polgároknak járó támogatás továbbra is 10.000 dinárt tesz ki, kerékpáronként.

Az önkormányzat által kiírt tenderre olyan civil szervezetek jelentkezhetnek, amelyek Újvidéken vannak bejegyezve, és környezetvédelemmel, vagy a kerékpározás népszerűsítésével foglalkoznak.

A tartományi székvárosban tavaly támogatták először a kerékpárvásárlást, a folyamat első szakasza az Újvidéki Kerékpáros Kezdeményezés „alapos" közbenjárásával zajlott, míg a második támogatási ciklust a Újvidéki Környezetvédelmi Központ menedzselte. Mindkét pályázat esetében óriási volt az érdeklődés, és csak azok nyerték el a támogatást, akik nagyon gyorsan kitöltötték az önkormányzat által meghirdetett honlapon az űrlapot – az ujjak gyorsasága volt a döntő faktor.

Az idei körben 1800 polgár nyerheti majd el a kerékpárvásárlási támogatást, és ha komolyan gondolkodnak egy új bringa beszerzésén, akkor melegen ajánlott éberen követni a pályázat kiírásának az időpontját.