2024. április 20., szombat

Az adósságtól a beruházásokig

Több infrastrukturális befektetés is várható az idén Törökbecse község területén

Törökbecse község 2021. évi költségvetése egymilliárd 53 millió dinárt tett ki, az idei költségvetés egymilliárd 435 millió dinárra emelkedett. A 2022-es évre vonatkozó költségvetési tervezetet a községi képviselő-testület múlt évi utolsó ülésén fogadták el.

– A 2020. évi költségvetést nagy pénzügyi csapások érték az adósságtörlesztés szempontjából. Törökbecse község 2020-ban valamivel több mint 107 millió dináros tartozást fizetett ki, ebből 28 millió dinárt az elmaradt útiköltségekre, 79 millió dinárt pedig a törökbecsei Egészségháznak. Az önkormányzat magára vállalta az Egészségház adósságát, 2020-ban adósságrendezési megállapodást írt alá a belgrádi PHOENIX Pharma gyógyszer-nagykereskedelmi vállalattal. Az adósság törlesztését, amely havonta több mint 3,5 millió dinár, 2020 júniusában kezdtük el, 2021-ben is fizettük és az idén is egész évben törlesztjük majd, még 43,5 millió dinár maradt hátra az adósságból. Mivel ekkora összegekről van szó, tavaly jóval kevesebb beruházás valósult meg a község területén. Mindenképpen szeretném megemlíteni az utcák aszfaltozását, illetve a bocsári Hertelendy-kastélyt, amelynek felújítási munkálatai tavaly fejeződtek be – mondta Saša Maksimović, Törökbecse község polgármestere.

Hozzátette, hogy a kastély a tervek szerint tavasszal kezdi meg munkáját. A létesítmény felújítását Törökbecse önkormányzata indítványozta, a beruházáshoz szükséges 398 millió dináros összeget pedig Vajdaság Autonóm Tartomány Nagyberuházási Igazgatósága biztosította. A polgármester kiemelte a bocsári Dositej Obradović Általános Iskola új tornatermét is, amelyet szintén tavaly adtak át. A munkálatok összértéke mintegy 85 millió dinárt tett ki, amelyből 36 millió dinárt Vajdaság Autonóm Tartomány Nagyberuházási Igazgatósága, a többi összeget pedig az önkormányzat biztosította.

Az idén több infrastrukturális befektetés is várható a bánáti község területén, többek között az utcák aszfaltozása, az utak karbantartása és a hulladékkezelési problémák megoldása is.

– Az idén a tervek között szerepel a szennyvízelvezető csatornahálózat kiépítése Törökbecsén, amelynek munkálatai várhatóan már januárban megkezdődnek. Ezeknek a munkálatoknak az összértéke 24,5 millió euró. Ha sikerül támogatást szereznünk a különféle pályázatokon keresztül, akkor eszközöket különítünk el a fedett medencével is ellátott rekreációs sportkomplexum tervdokumentációjának a kidolgozására. 2020 végéig szerettünk volna minden utcát leaszfaltozni a község területén, eddig 17 utcát sikerült aszfalttal beborítani, hátramaradt még hét vagy nyolc utca. Ezek mind rövid, mintegy 150 méter hosszú utcák, polgáraink életminőségét azonban közvetlenül befolyásolják – közölte Saša Maksimović.

A tervek szerint az idén megvalósul a mintegy kétszáz éves impozáns Glavaš-ház megvásárlására is, amely 2009 óta a városi múzeum otthona. Az önkormányzat 2022-ben jelentős keretösszeget irányozott elő az oktatási intézmények felújítására is, ugyanakkor továbbra is segítik az egyesületek, civil szervezetek tevékenységét. Az idei évi tervben szerepel a helyi Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület épületének felújítása is.