2024. április 25., csütörtök

Együttműködés és beruházások

A vasútfelújítás a hajdújárásiak mindennapjaira is kihat – Az idén befejeződik a noszai művelődési ház építése

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy Hajdújárás elsősorban a több mint fél évszázados múltra visszatekintő szüreti napoknak köszönheti hírnevét. A rendezvény évről évre több ezer látogatót vonz. Ehhez csatlakozott néhány évvel ezelőtt a Rózsa Sándor Fesztivál, amelyet a magyarországi Ásotthalommal közösen szerveznek meg. Persze a hajdújárási helyi közösség nem csak a rendezvényekkel igyekszik felhívni magára a figyelmet, ugyanis a településen, valamint a helyi közösséghez tartozó Noszán is több beruházás megvalósult, illetve meg fog valósulni.

A hajdújárási helyi közösség tavalyi évben elvégzett munkájáról, valamint az idei tervekről Sövény Rudolf, a helyi közösség tanácsának elnöke nyilatkozott lapunknak.

Sövény Rudolf (Fotó: Gergely Árpád)

Sövény Rudolf (Fotó: Gergely Árpád)

– Habár 2020 végén azt reméltük, hogy elbúcsúzhatunk a koronavírustól, a járvány a 2021-es évre is nagy mértékben rányomta a bélyegét. Ennek ellenére történtek beruházások a helyi közösségünk területén. Amellett, hogy a helyi közösség a saját eszközeiből meg tud valósítani kisebb fejlesztéseket, a nagyobb beruházások városi, tartományi és köztársasági, illetve a nemzetközi szintekről érkező támogatásokból történnek. Az egyik legfontosabb beruházás, amely tavaly megvalósult Hajdújáráson, az a helybeli Petőfi Sándor Általános Iskola nyílászáróinak a cseréje volt. A régi nyílászárók nagyon rossz állapotban voltak már, a gyerekeink a nagy hidegekben kabátban voltak kénytelenek bent tartózkodni. Nagyon fontos számunkra, de úgy gondolom, az összes környékbeli település számára pozitív fejlemény, hogy az Ecolacus projekt keretén belül Palicson elkészült egy nyomvezeték, amely a település szennyvizét a szabadkai szennyvíztisztítóba juttatja. Ezzel ugyanis lehetővé vált, hogy a palicsi szennyvíz ne a Ludasi-tóba kerüljön. Sajnos a tó rossz állapotban van, de bízom benne, hogy a jövőben javulni fog a víz minősége. Városi költségvetésből tavaly is megvalósult a mezőutak rendezése, amire minden évben sor kerül. Sajnos utaink állapotát nem tudjuk olyan mértékben javítani, amilyenben szeretnénk, de minden évben igyekszünk néhány utcát szanálni mart aszfalttal vagy zúzott kővel, esetleg gépi munkákkal. Tavaly arra kértük a város vezetőségét, hogy inkább gépi munkákkal történjenek útjavítások, mert ezzel hosszabb útvonalon tudunk járható útvonalat biztosítani a lakosok számára – fogalmazott Sövény Rudolf.

A Dózsa György utca aszfaltozására idén kerül sor(Fotó: Gergely Árpád)

A Dózsa György utca aszfaltozására idén kerül sor(Fotó: Gergely Árpád)

Tavaly érkezett a hír arról, hogy az észak-bácskai települések képviselői tárgyalásokat folytattak a Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS) küldötteivel. A megbeszélésekben Hajdújárás is érintett volt.

– A NIS munkálkodása a falunkban több évtizedes múltra tekint vissza. Ha valakik ismerik ezen cég tevékenységét, akkor azok a hajdújárásiak. Persze azt is látjuk az utóbbi időben, hogy a politika próbálja minél jobban kihasználni a polgárok elégedetlenségét. A cégnek 2011 óta megvan az engedélye ahhoz, hogy próbafúrásokat végezhessen a falunk területén, ez ellen nem tehetünk semmit. És úgy gondolom, ha már nem akadályozhatjuk ezt meg, próbáljunk meg bizonyos dolgokban közös nevezőre jutni velük. Több tárgyalásunk is volt, és ennek az egyik eredménye, hogy felújult a hajdújárási játszótér. Egy önkormányzati tulajdonú játszótérről van szó, így a felújítást közbeszerzési eljáráson keresztül, különböző rendeletek betartásával kellett megvalósítani – mondta beszélgetőpartnerünk.

A tanácselnök emellett a Hajdújárást érintő vasút-felújításokról is szót ejtett.

A hajdújárásiak a vasút felújításának haszonélvezői lesznek (Fotó: Gergely Árpád)

A hajdújárásiak a vasút felújításának haszonélvezői lesznek (Fotó: Gergely Árpád)

– A Szabadka–Szeged vasútvonal felújítása nagyban érinti Hajdújárást is, és mint ahogy egy ilyen nagy horderejű beruházásnál előfordul, több problémát is hozott magával. Szinte napi rendszerességgel tartjuk a kapcsolatot a munkálatok vezetőiével. Nehéz dolga van a hajdújárásiaknak, de úgy érzem, hogy a kivitelezőknek is, mivel szorítja őket a határidő. Várhatóan még a határidő előtt befejeződnek a munkálatok, ami nekünk is jó hír, mivel akkor megszűnhet az a nagy nyomás, ami a falunkra nehezedik. Mára kissé enyhült a tehergépjármű-forgalom, viszont volt olyan időszak, amikor naponta több tíz, sőt talán száz kamion is várakozott, illetve bonyolított le forgalmat a falunk egyik legforgalmasabb utcáján. A vasútvonal felújításának egyelőre a negatív hatásait érezzük, de elkészülte után a legnagyobb haszonélvezői is mi leszünk, mert Hajdújáráson is meg fog állni a vonat, és ez lehetőséget teremt mind a tanulás, mind a munkavállalás szempontjából, de a turizmusra is pozitívan hathat ki – nyilatkozta Sövény Rudolf.

A különböző fejlesztések kapcsán beszélgetőpartnerünk szót ejtett arról is, hogy december folyamán a hajdújárási templom udvarában felavatták a turulszobrot, amely az anyagi oldalát tekintve nem tekinthető nagy volumenű beruházásnak, viszont mint ahogy Sövény Rudolf fogalmazott „új lendületet adhat a falunak, és erőt adhat a közösség megmaradásához”.

A turulszobor új lendületet adhat a falunak (Fotó: Gergely Árpád)

A turulszobor új lendületet adhat a falunak (Fotó: Gergely Árpád)

A sport területén is történtek előrelépések a faluban. A helybeli Vinogradar Labdarúgóklub pályája új reflektorokat kapott, és a helybeli cégek és magánszemélyek összefogásának köszönhetően sikerült megvásárolni egy telket, amelyen a topolyai TSC labdarúgó-akadémia támogatásának köszönhetően egy műfüves pályát fognak kialakítani.

A 2022-es évben a legnagyobb horderejű beruházás a noszai művelődési ház munkálatainak befejezése lesz.

A telket, amin a noszai művelődési ház épül, a helybeliek vásárolták meg (Fotó: Gergely Árpád)

A telket, amin a noszai művelődési ház épül, a helybeliek vásárolták meg (Fotó: Gergely Árpád)

– Az OptiBike2 projektnek köszönhetően az idén elkészül egy másfél kilométeres kerékpárút Hajdújárástól, a valamikori Rádió 90-től a Buki híd irányába. Emellett befejeződik a Dózsa György utca aszfaltozása. Ennek az utcának az első része már korábban kapott aszfaltcsíkot, és most a felső része is elkészül majd. Talán a legjelentősebb beruházás a helyi közösségünk területén a noszai kultúrház építésének befejezése, reményeink szerint az épületet már tavasszal át tudjuk adni rendeltetésének. A művelődési házzal kapcsolatban el kell mondani, hogy a noszai családok a kétezres évek elején vásároltak egy telket, ahova egy művelődési otthont álmodtak meg. A telket később Szabadka Városnak adományozták, ezt követően pedig tartományi és városi eszközökből folyt az építkezés. Az utolsó fázist a bútorok beszerzése és beszerelése, valamint néhány befejező munkálat jelenti, és ez a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatásának köszönhetően valósul meg – fogalmazott a tanácselnök.

Végezetül beszélgetőpartnerünk a településen megtartott rendezvényekről ejtett szót.

– A rendezvényeinket 2021-ben meg tudtuk szervezni, így a több évtizedes múltra visszatekintő kispályás labdarúgó-tornát, valamint a Rózsa Sándor Fesztivált is. Utóbbi esetében elmondható, hogy egyre kedveltebb az emberek körében, és habár a rendezvény előtti éjszakán a vihar tönkretette a sátrunkat, a fesztivál napján szép napos idő várta a látogatókat. A legfontosabb rendezvényünk a szüreti napok, ami egy színvonalas, háromnapos esemény, amire büszkék lehetünk, és amire több ezren voltak kíváncsiak. Végezetül meg kell említeni az Advent a falunkban című rendezvényünket, amelynek keretén belül átadtuk a turulszobrot, és a Lifka Sándor Művelődési Egyesület műsorával hangolódtunk rá az ünnepekre. Hiszem azt, hogy Hajdújárásnak jó híre van, ami annak is köszönhető, hogy ennyi szép rendezvényünk van, és ezt szeretnénk a továbbiakban is fenntartani – mondta Sövény Rudolf.