2024. április 23., kedd

A nemzet alapja az összetartozás

Óbecsén is megemlékeztek a magyar kultúra napjáról

Az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben szombaton este ünnepi műsort tartottak a magyar kultúra napja alkalmából Őrtüzek címmel. Postáné Pető Györgyi, a Csongrádi Múzsa Művészeti Egyesület 2000 tagja, a Batsányi János Gimnázium tanára ünnepi köszöntőjében elmondta, hogy egy nép nem az országhatártól lesz nemzet, hiszen az csak területet jelöl, a nemzet alapja az összetartozás. Kiemelte: kultúránk, nyelvünk örökség, amit a múltból kaptunk, de a jövőnek tartozunk vele.

A műsorban fellépett a Petőfi kultúrkör Kiscimbora táncegyüttese és a törökbecsei Jókai Mór MME Csalogató táncegyüttese a Fokos zenekar kíséretében, illetve közreműködött Rókus Zoltán színművész, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának tagja. A produkció szerzői és rendezői Cseszák Korcsik Anikó és Cseszák Balázs voltak.

– Arra törekszünk, hogy minden évben méltó módon ünnepeljük meg a magyar kultúra napját az egyesületünkben. Mi, magyarok büszkék lehetünk több mint ezeréves hagyományainkra, van miből merítenünk, hisz gazdag örökséget hagytak ránk, mellyel megmaradásunk érdekében jól kell tudnunk gazdálkodni. Az Őrtüzek című műsorunkban arra szeretnénk rámutatni, hogy mi magunk vagyunk azok, akik ezeket az őrtüzeket tápláljuk. Minden fellobbanó láng egy őrállás égő igazolása. A műsor alkalmat ad arra, hogy egy kicsit megállva részesei legyünk ennek az egységnek és rácsodálkozzunk kultúránk sokszínűségére, megerősödjünk azokban az értékekben, amiket képvisel. A kultúránk, a hagyományaink fontos részét képezik az identitásunknak –  mondta Ricz Róbert, a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör elnöke.

A rendezvény a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumának és a Csoóri Sándor Alap támogatásának köszönhetően valósult meg.