2024. március 29., péntek

Frissíteni kell a gazdaságok bejegyzéseit

Új parcellaszámok a tagosítás nyomán – Jól tűri a fagyokat a vetés

A csókai gazdák, a földművelők és termőföld-tulajdonosok már tavaly az év vége előtt kézhez kapták a végzéseket, amelyek tartalmazzák a Csóka kataszteri községben elvégzett tagosítás nyomán meghatározott új parcellaszámokat.

Mi a teendő az új parcellaszámokkal, és hogyan érinti a változás a bejegyzett gazdaságokat? – kérdeztük a csókai község falugazdászától, Erdélyi Imre mezőgazdasági mérnöktől, aki kedden és pénteken 8 és 12 óra között áll a mezőgazdasági termelők rendelkezésére Csókán a VMSZ helyi irodájában.

– A kommasszáció vagy tagosítás számos változást hozott a gazdák számára, a kisebb parcellákat lehetőség szerint összevonták, ami megkönnyíti a földművelők dolgát, a nagyobb, egy tagban lévő területek művelése mindig gazdaságosabb, mint szaladgálni a sok kisebb parcellára.

A tagosítás Csóka kataszteri község területén fejeződött be, ami több évtizedes mulasztást, a földek elmaradt átírását, az új tulajdonosok bevezetését is magával hozta, ami azért fontos, mert sok földterület nem volt átírva az új tulajdonosok vagy örökösök nevére, amit ezúttal a tagosítással egy füst alatt különösebb költség nélkül el lehetett intézni.

A földtulajdonosok megkapták az új parcellaszámokat. A mezőgazdasági termelők kézhez kapták a végzéseket a földterületük tagosításáról, a kis parcellák összevonásáról és ezzel együtt a tagosított parcella kataszteri bejegyzésbe került számáról. Ez azért fontos, mert időszerű a bejegyzett gazdaságok adatainak a frissítése. Ahhoz, hogy a földművesek kérelmezni tudják a mezőgazdasági támogatások folyósítását, vagy más mezőgazdasági támogatásra szeretnének pályázni tartományi vagy magasabb szinten, szükség van a gazdaságuk újból bejegyzésére, az adatok frissítésére.

Mindazok, akik megkapták a végzéseket az új parcellaszámokkal, ezeket a bizonylatokat fénymásolják le, a másolatot pedig a közjegyzőnél hitelesítsék, és ezeket a hiteles másolatokat adják át a falugazdásznak, aki elvégzi számukra az adataik frissítését. Az eredeti végzést mindenki őrizze meg, mivel arra még szükség lehet – mondta Erdélyi mérnök.

Milyen állapotban vannak az őszi kalászos vetések a bánáti rónaságban?

– A január eleji tavaszi meleg nem hiányzott, szerencsére nem tartott sokáig, mert az utána következő kemény fagyok kárt tudtak volna tenni a növényekben, ha intenzívebben beindul a nedvkeringés. Az őszi árpa és a búza vetésterülete Bánátban is jelentősen megnőtt, ami a kenyérgabona sosem látott magas árának köszönhető. A földművelők remélik, hogy az idei aratásig kitart a kenyérgabona magas ára.

A búzavetések állapota kielégítő, a jó kondícióban lévő búzának nem árt a mínusz 10 vagy akár a mínusz 15 Celsius-fokos fagy sem. A további várható fagyokra való tekintettel jól jönne még egy újabb hótakaró, ami megvédené a vetést az elkövetkező hetekre, amíg el nem kezdődik a tavaszi felmelegedés. Februárban és márciusban esedékes a vetés fejtrágyázása, sajnos a rendkívüli módon megdrágult műtrágya miatt várható, hogy idén szerényebb lesz a talaj tavaszi tápanyag-utánpótlása – mondta Erdélyi Imre.