2024. március 29., péntek

Felbecsülhetetlen érték

Száznegyven könyvvel gazdagodott a magyarcsernyei József Attila Könyvtár

A szórványtelepüléseken mindig öröm azt hallani, ha egy könyvtár állománya bővül, főleg ha azok a könyvek magyar nyelvűek. Számomra ez azt jelenti, hogy az itteni magyarok olvasnak, fontosnak tartják anyanyelvük ápolását és szókincsük gyarapítását. A Magyarcsernyei Gasztronómiai és Hagyományápoló Csoport az elmúlt napokban 140 könyvet adományozott a helybeli József Attila Könyvtárnak. Szilágyi Sándor, az egyesület elnöke kiemelte, hogy a könyveket a magyarországi Szarvasról kapták.

– A Szarvasi Gazdák Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesületével régóta tartjuk a kapcsolatot, és részt is veszünk egymás rendezvényein. A tavalyi kalácsfesztivál idején hozták nekünk ajándékba ezeket a könyveket. Először úgy gondoltuk, hogy a helybeli Petőfi Sándor Általános Iskolának ajándékozzuk ezeket a kiadványokat, de amikor jobban megnéztük, akkor láttuk, hogy ezek a könyvek nem gyerekkönyvek, és tartalmukat tekintve jobban megfelelnek a József Attila Könyvtárba – zárta gondolatait az egyesület elnöke.

Gyémánt Erika, a József Attila Könyvtár könyvtárosa nagyon megörült az új könyveknek, örömmel mesélt róluk.

– A könyvek legnagyobb része szépirodalmi jellegű, azon belül is főleg regények, de található itt szakirodalom is, tehát egészséggel, lakberendezéssel, sporttal, történelemmel foglalkozó kiadvány is. Számomra külön érdekesek Frei Tamás könyvei, mert eddig itt, könyvtárunkban ezek a könyvek nem voltak elérhetőek. Nagyon örülök annak, hogy ennek az ajándéknak köszönhetően sok-sok új példánnyal bővült a kölcsönözhető könyvek listája – mesélte Gyémánt Erika.

A könyvtáros abban reménykedik, hogy az új könyvek a régi és az új olvasókat is idecsalogatják.

– Amikor a koronavírus-járvány elkezdődött, akkor az emberek egy kicsit elzárkóztak a könyvtári könyvek kölcsönzésétől, amit én teljesen megértek. Most már jobb a helyzet, de mindig lehetne több olvasó. Azt is el kell mondanom, hogy a többi nagyobb várossal, községgel ellentétben Magyarcsernyén ingyenes a könyvtári könyvek kölcsönzése, tehát nem kell tagsági díjat fizetni. Tóbáról is járnak ide kölcsönözni, mert ott nincs falusi könyvtár, sőt Udvarnokról is vannak kölcsönzőim. Mostanában a legtöbb olvasó 30 év feletti, inkább a középkorosztályhoz tartozik, és leginkább nők járnak könyvtári könyveket kölcsönözni. Ma már nagyon sokan az internetes olvasást részesítik előnyben, de számomra a könyv felbecsülhetetlen érték – zárta gondolatait a könyvtáros.