2024. április 19., péntek
AUSTRALIAN OPEN

Elbúcsúzott az olimpiai címvédő, Nadal már a negyeddöntőben

Miomir Kecmanović a francia Gaël Monfils ellen küzd az Australian Open negyeddöntőjébe való jutásért

Kialakult az első negyeddöntős párosítás a férfiaknál, miután Denis Shapovalov három szettben, 6:3, 7:6 (7–5), 6:3 arányban legyőzte Alexander Zverevet, Rafael Nadal pedig 7:6 (16–14), 6:2, 6:2-re Adrian Mannarinót az Ausztrál nyílt teniszbajnokság (Australian Open) nyolcaddöntőjében. A nőknél már a legjobb nyolc közé jutott a Roland Garros-címvédő Barbora Krejcíková, valamint Madison Keys és Jessica Pegula is.

FÉRFIAK. A tokiói olimpián aranyérmes, a US Openen elődöntős Alexander Zverev könnyedén vette az eddig elé gördülő akadályokat az Australian Openen, Denis Shapovalov ellen pedig már az első gémben brékelőnybe kerülhetett volna, de két bréklabdát is elhibázott. Ez megbosszulta magát, hiszen 2:1-nél 15-re elveszítette saját adogatását, s e hátrányt már nem tudta ledolgozni, így az első szettet 6:3-ra elbukta. A kanadai ellenfele nem így volt ezzel a második játszmában: hiába került brékelőnybe már az első gém után, Zverev 5:3-nál adogathatott az egyenlítésért, de Shapovalov egyenlíteni tudott szetten belül, kiharcolta a rövidítést, amit aztán 7–5-re megnyert. A harmadik felvonás az elsőhöz hasonlóan alakult: két játék után a kanadai 2:0-ra vezetett, a szettet pedig 6:3-ra behúzta, így a mérkőzést is három szettben. Shapovalov annak ellenére tudta megnyerni a találkozót, hogy 11 kettős hibát ütött – Zverev nyolcat –, valamint 37 ki nem kényszerített hiba is áll a neve mellett. Ezt ellensúlyozta, hogy első szerváinak 77%-át – német ellenfele csak 69%-ot teljesített –, míg második ütéseinek 46%-át megnyerte. A nagyobb különbség utóbbinál volt, hiszen Zverevnek ez csupán 29%-ban sikerült.

Rafael Nadal mindeközben a torna egyik meglepetésemberével, a francia Adrian Mannarinóval csapott össze. A spanyol klasszis az első szettet könnyen elveszíthette volna, de 5:5-nél két bréklabdát, majd a rövidítésben pedig hiába négy játszmalabdát is hárított, s a 30. pont után 16–14-re behúzta a tie-breaket. A második és harmadik felvonásban már ellentmondást nem tűrően játszott a korábbi világelső, hiszen mindkét alkalommal rögtön az első játékot követően brékelőnybe került, így a második játszmát 40, míg a harmadikat 41 perc alatt nyerte meg 6:2-re. A 21. GS-győzelmére készülő Rafael Nadal szinte minden mutatóban jobb volt ellenfelénél, aki 34 ki nem kényszerített hibájával, valamint csupán 47%-ban megnyert második szervájával búcsúzott Ausztráliától. A spanyol ellenfele a negyeddöntőben az olimpiai címvédőt búcsúztató Denis Shapovalov lesz az elődöntőbe jutásért, amelyért január 25-én, kedden csapnak össze.

Szerb részről Miomir Kecmanović maradt játékban, és rendkívül jól teljesített, vasárnap reggel a francia Gaël Monfils ellen küzd az Australian Open negyeddöntőjébe való jutásért.

NŐK. Noha a világelső mérkőzése még vissza van a cikk írásának pillanatában, így is születtek meglepetések a hajnali összecsapásokon. Az elsőt rögtön Madison Keys szállította, akinek fantasztikusan alakul a 2022-es éve, hiszen Adeleide-ben tornát nyert, most pedig a két évvel ezelőtti Australian Open-győztes Sofia Kenin legyőzését követően a világranglistán hatodik helyen álló Paula Badosa felülmúlásával már a negyeddöntőre készülhet az év első GS-tornáján. Az amerikai az első szettben már a második gémben brékelni tudott, amely előnyével 33 perc alatt lezárta, és 6:3-ra behúzta azt, míg a második játszmában – noha elveszítette első adogatását – esélyt sem adott ellenfelének, és 6:1-es eredménnyel befejezte a mérkőzést. A spanyol búcsújához az is kellett, hogy 10 kettős hibát üssön, valamint csupán egy bréklabdát tudjon kiharcolni fogadóként.

Hiába számított a sportfogadóirodák szerint esélytelenebbnek, a tavalyi Roland Garros-győztes Barbora Krejcíková magabiztos, 6:2, 6:2-es győzelemmel jutott a negyeddöntőbe Viktorija Azarenka ellen. Az Udvardy Pannát is búcsúztató fehérorosz a négy megnyert géméből csupán egyet hozott fogadóként, hat kettős hibájával, valamint 28 ki nem kényszerített hibájával simán bukta el a negyeddöntőt. A cseh Krejcíková ellenfele az elődöntőbe jutásért vívott összecsapásban Madison Keys lesz.

Az évet remek formában kezdő Keys után egy másik amerikai, Jessica Pegula is bejutott a legjobb nyolc közé az Australian Openen. A világranglista 27. helyén rangsorolt játékos hiába került brékelőnybe kétszer is, a görög Maria Szakkari mindkétszer ledolgozta hátrányát, azonban a rövidítésben egy pontot sem tudott hozni, amelyet így 7–0-ra elbukott. A második játszmában mindössze egy brék is elég volt ahhoz, hogy Pegula 6:3-ra megnyerje azt, és így behúzza a mérkőzést is. Az amerikai első alkalommal készülhet GS-tornán negyeddöntőre, amelyben a világelső Ashleigh Barty és a címvédő Oszaka Naomit búcsúztató Amanda Anisimova párharcának győztese lesz az ellenfele.

AUSTRALIAN OPEN (kemény pálya, 75.000.000 ausztrál dollár)
FÉRFI EGYES, NYOLCADDÖNTŐ
Shapovalov (kanadai, 14.)–A. Zverev (német, 3.) 6:3, 7:6 (7–5), 6:3
Nadal (spanyol, 6.)–Mannarino (francia) 7:6 (16–14), 6:2, 6:2
KÉSŐBB
8.40: Kecmanović (szerb)–Monfils (francia, 17.)
10.40: Carreno Busta (spanyol, 19.)–Berrettini (olasz, 7.)
hétfő, 4.00: Čilić (horvát, 27.)–Auger-Aliassime (kanadai, 9.)
hétfő, 4.00: Cressy (amerikai)–Medvegyev (orosz, 2.)
hétfő, 4.30: De Minaur (ausztrál, 32.)–Sinner (olasz, 11.)
hétfő, 9.00: Fritz (amerikai, 20.)–Cicipasz (görög, 4.)

A NEGYEDDÖNTŐ EDDIG ISMERT PÁROSÍTÁSA (ágrajz szerint)
Shapovalov (kanadai, 14.)–Nadal (spanyol, 6.)

NŐI EGYES, NYOLCADDÖNTŐ
Keys (amerikai)–Badosa (spanyol, 8.) 6:3, 6:1
Krejcíková (cseh, 4.)–Azarenka (fehérorosz, 24.) 6:2, 6:2
Pegula (amerikai, 21.)–Szakkari (görög, 5.) 7:6 (7–0), 6:3
KÉSŐBB
9.10: Barty (ausztrál, 1.)–Anisimova (amerikai)
hétfő, 1.00: Collins (amerikai)–Mertens (belga, 19.)
hétfő, 3.00: Halep (román, 14.)–Cornet (francia)
hétfő, 7.30: Swiatek (lengyel, 7.)–Cirstea (román)
hétfő, 11.00: Kanepi (észt)–Szabalenka (fehérorosz, 2.)

A NEGYEDDÖNTŐ EDDIG ISMERT PÁROSÍTÁSA (ágrajz szerint)
Krejcíková (cseh, 4.)–Keys (amerikai).