2022. május 20., péntek
AFRIKA-KUPA

A címvédő máris elbúcsúzott

Csalódást keltő eredménnyel zárta a Kamerunban zajló Afrika-kupát a legutóbbi, 2019-es bajnok Algéria együttese, amely az E csoport utolsó fordulójában 3:1-re kikapott Elefántcsontparttól, és egyetlen szerzett ponttal csoportutolsóként esett ki a tornáról. Riyad Mahrezék az 54. percben már háromgólos hátrányban voltak, a Manchester City légiósa a 60. percben tizenegyest hibázott a szépítésért, és bár ez valamivel később összejött Bendebka góljával (73.), többre már nem futotta az észak-afrikaiaktól. A csoportból az „Elefántok” mellett meglepetésre Egyenlítői-Guinea jutott tovább, míg az F kvartettben a papírforma érvényesült, Mali és Gambia mögött Tunézia harmadikként is elérte a nyolcaddöntőt. Az egyenes kieséses szakasz vasárnap veszi kezdetét, a két slágermeccs ebben a körben a Nigéria–Tunézia és az Elefántcsontpart–Egyiptom összecsapás.

Afrika-kupa, 3. forduló, E csoport: Elefántcsontpart–Algéria 3:1, Sierra Leone–Egyenlítői-Guinea 0:1. A csoport végeredménye: Elefántcsontpart 7, Egyenlítői-Guinea 6, Sierra Leone 2, Algéria 1 pont. F csoport: Mali–Mauritánia 2:0, Gambia–Tunézia 1:0. A csoport végeredménye: Mali és Gambia 7, Tunézia 3, Mauritánia 0 pont. A csoportharmadikok rangsora (a legjobb 4 jutott nyolcaddöntőbe): Malawi és Zöld-foki Köztársaság 4, Tunézia és Comore-szigetek 3, Sierra Leone 2, Szudán 1 pont. A nyolcaddöntőben (vasárnap–szerda): Burkina Faso–Gabon, Nigéria–Tunézia, Guinea–Gambia, Kamerun–Comore-szigetek, Szenegál–Zöld-foki Köztársaság, Marokkó–Malawi, Elefántcsontpart–Egyiptom, Mali–Egyenlítői-Guinea. Angol ligakupa, elődöntő: Arsenal–Liverpool 0:2 (tj. a Liverpool 2:0-val). Olasz kupa, nyolcaddöntő: Roma–Lecce 3:1. Spanyol bajnokság, a 21. fordulóban: Getafe–Granada 2:0. Az élcsoport: Real Madrid 49, Sevilla 45, Betis 37 pont stb. Spanyol Király-kupa, nyolcaddöntő: Elche–Real Madrid 0:0, h. u. 1:2, Athletic Bilbao–Barcelona 2:2, h. u. 3:2.

Az „Elefántok” már a meccs előtt garantáltan nyolcaddöntősök voltak, mégsem kímélték a címvédőt (Fotó: Premium Times Nigeria)
Az „Elefántok” már a meccs előtt garantáltan nyolcaddöntősök voltak, mégsem kímélték a címvédőt (Fotó: Premium Times Nigeria)