2024. április 20., szombat
XV. FÉRFI EURÓPA-BAJNOKSÁG

Felforgatott felállások

Csütörtökön mind a tizenkét állva maradt csapat lejátszotta első középdöntős mérkőzését, bár egy ideig nem volt biztos, hogy így lesz: a világjárvány utat talált szinte minden keretbe, a pozitív PCR-tesztektől való félelem extra stresszhelyzetet jelent a résztvevők számára, rendhagyó módon újabb és újabb játékosokat utaztatnak a tornára, a szövetségi kapitányoknak pedig talán minden korábbinál nehezebb összerakniuk egy jól működő felállást. Számos karanténra ítélt játékosa miatt Németország kérvényezte a Spanyolország elleni mérkőzésének elhalasztását, az EHF azonban ezt végül elutasította a veszélyes precedensteremtésre, a lebonyolítási rend tartásának fontosságára hivatkozva. A már ötödik kapusukat benevező németek végül hatgólos vereséget szenvedtek a címvédőktől.

A torna felénél járva az I-es csoport két éllovasa, Dánia és Franciaország emelkedik ki leginkább a mezőnyből. A franciák tíz góllal verték a hollandokat, akik egyszer felzárkóztak ugyan ötgólos hátrányból, és újabb meglepetésre készültek, végül azonban a hét a hat elleni játékukhoz ragaszkodva sorozatosan kapták az üres kapus gólokat. A hollandoknál egyébként a meccs végén már a kapusedző állt be védeni, s mivel másnap reggel az első számú hálóőr is pozitívan tesztelt, még több szerepet kaphat. A dánok Izlandot győzték le, s bár Mikkel Hansen most mindhárom büntetőjét kihagyta, a csapat olyan teljesítményeket mutathat fel, mint Emil Jakobsené, aki az Eb-n zsinórban 35 kapura lövéséből mindig betalált.

A nap legnagyobb meglepetése alighanem a montenegróiak hatgólos sikere a horvátokkal szemben, Nebojša Simić 14 védésével megtámogatva. Miközben a montenegrói férficsapat példátlan magasságokban szárnyal, az általuk a csoportban kiejtett Szlovénia bejelentette szövetségi kapitánya, a szerb származású Ljubomir Vranješ menesztését, aki korábban a szerb és a magyar válogatott, valamint a Veszprém kispadján is megfordult.

Dánia eddig minden meccsét könnyen nyerte (Fotó: MTI)

Dánia eddig minden meccsét könnyen nyerte (Fotó: MTI)

Eredmények, középdöntő, 1. forduló, I. csoport: Montenegró–Horvátország 32:26 (15:9), Franciaország–Hollandia 34:24 (15:12), Dánia–Izland 28:24 (17:14). II. csoport: Oroszország–Svédország 23:29 (13:16), Németország–Spanyolország 23:29 (12:14), Lengyelország–Norvégia 31:42 (15:21).