2024. április 16., kedd
EVEZÉS – PALICS

Közel a százhoz

Megszokhattuk, hogy a Palicsi Evezősklubban, az ország kevés nevelőegyesületének egyikében, évről évre magasabbra helyezik azt a bizonyos lécet. Így volt ez a 2021-es idényben is, amelyben a fiatal versenyzők teljesítették az elvárásokat, és 96 éremmel (25 arannyal, 25 ezüsttel, 46 bronzzal) zárták az évet.

A fennállásának 100. évét 2020-ban jegyzett egyesület tagjai tizenhét regattán szálltak hajóba, ebből tizenhárom versenyt Szerbiában, négyet pedig külföldön (hármat Magyarországon, egyet Észak-Macedóniában) rendeztek.

– A Palicsi Evezősklub harminc-harmincöt sportolóval foglalkozik, mivel nincs lehetőségünk több versenyzőt fogadni. Jelenleg harminckét sportolónk van, az igazolt versenyzők száma huszonhárom, a többiek pedig az evezősiskolából kerültek ki, ők a jövő reménységei. Egyesületünk sok szép eredményt ért el idén, ugyanakkor fájó veszteség is ért bennünket, ugyanis augusztus végén elhunyt Tomislav Zvekanović, aki hatvankilenc évet töltött a klubban, az utóbbi tíz évben az elnöki posztot töltötte be. Óriási űrt hagyott a klub életében, viszont a munkát folytatnunk kell – mondta Szabó Hangya András, a Palicsi Evezősklub elnöke.

Az év legjelentősebb hazai rendezésű regattája a belgrádi Ada Ciganliján megrendezett országos bajnokság volt, melyen tizenöt klub 281 egysége állt rajthoz. A Palicsi Evezősklub tagjai kiváló eredményeket értek el, hiszen egy arannyal, egy ezüsttel és két bronzzal térhettek haza a megmérettetésről. A dobogó legfelső fokára a Korhecz Boglárka, Arnold Réka, Teodora Blagojević, Bogosavljev Anna pionír négypárevezős egység állhatott fel, mely az 1000 métert 3:52,67-es idővel teljesítette. Két másodperccel maradt le a legfényesebb éremről Maša Lekić, aki serdülő egypárban ért másodikként célba. A lányok mellett a fiúk is két érmet szereztek az országos bajnokságon. Ifjúsági kétpárevezősben Rind Roland és Csipak Szergej 6:56,49-es idővel bronzérmet nyert, ami kitűnő eredmény, mivel a palicsi páros a legfiatalabb volt a mezőnyben, hiszen Rind elsőéves ifi, Csipak pedig mindössze elsőéves serdülő. Csipak a páros mellett egyéniben is nyert egy bronzot, miután a serdülők döntőjében a Partizan és a Crvena zvezda versenyzője mögött ért harmadikként célba. Az érmek mellett a palicsi evezősök két 4., négy 5. és öt 6. helyet szereztek, összesítettben pedig a klub a 8. helyen végzett. Fontos megemlíteni Csipakot, aki az észak-macedóniai Strugában tartott Balkán-bajnokságon junior egypárban az 5. helyen végzett, és természetesen Mačković Martint, hiszen a korábbi palicsi versenyző a tokiói nyári olimpián Miloš Vasić oldalán az 5. helyen ért célba kormányos nélküli kettesben.

2021-ben a palicsi klub öt versenynek lehetett a házigazdája, ami azt mutatja, hogy a Szerbiai Evezősszövetség bízik az egyesület tagjainak szakértelmében, szervezőkészségében.

– A tartományi nyílt bajnokságot immár 59. alkalommal szerveztük meg, három szerbiai kupaverseny rendezési jogát is megkaptuk, és Szabadka nyílt bajnokságának is otthont adtunk. A rangosabb regattákat a szövetség olyan helyszínre bízza, ahol megfelelő pálya áll a versenyzők rendelkezésére. Az országban ilyen pálya csak Belgrádban és a Palicsi-tavon található – emelte ki Szabó Hangya.

A versenyzőkkel három edző dolgozik. Nikola Kujundžić az egyetlen fizetett edző, járandóságát részben Szabadka városa, részben pedig az országos evezősszövetség biztosítja. Nikola a hosszútávfutástól a kerékpározásig több sportágat kipróbált, és minden versenyzőjéből megpróbálja kihozni a maximumot. Az evezősiskolában Đurašević Kornélia foglalkozik a legkisebbekkel, ő tanítja meg számukra az alapokat, szeretteti meg a gyerekekkel az evezést. Kornélia és Nikola között Kozma Deniszhez kerülnek a gyerekek, aki összekötő kapocs az evezősiskola és a versenyzői csoport között.

A Palicsi Evezősklubot Szabadka költségvetéséből tartják fenn, az egyesület bizonyos összeget kap a várostól, amit megpróbálnak úgy beosztani, hogy elég legyen a klub fenntartására, a hajók felújítására, a versenyekre való eljutásra. A hajók átlagéletkora harmincöt év, az utóbbi öt évben nem volt lehetőségük új hajó vásárlására.

– Öt évvel ezelőtt a város Mačković Martinnak vásárolt egy szkifet, azaz egypárevezőst, legutóbb pedig az országos szövetségtől kaptunk egy tizennyolc éves, négypárevezős hajót, amire úgy vigyázunk, mint a szemünk fényére, hiszen ki tudja, mikor tudunk ilyen szép és nagy hajóhoz jutni. Szerencsére vannak gyerekek, akik érdeklődnek az evezés iránt. Nevelőegyesület vagyunk, mivel a középiskolát végzett fiatalok mintegy 30 százaléka Magyarországon és Szerbia nagyobb városaiban folytatja tanulmányait, nekünk az itthon maradtakból kell olyan evezősöket faragnunk, akik továbbhaladnak az elődeik által kitaposott úton – mondta az elnök.

A tervek felől érdeklődve a klubelnök elmondta, hogy az érmek számát illetően hasonlóan eredményes idényt várnak, valamint legalább öt rangos versenyt szeretnének rendezni, ezek közül is kiemelkedik a 60. vajdasági nyílt bajnokság, melyet méltó módon szeretnének megünnepelni.