2024. március 29., péntek

Tonga minden lakosa megszenvedi a vulkánkitörés következményeit

Megállás nélkül érkeznek a segélyszállítmányok

Több elsősegélyt szállító hajó és repülő is megérkezett Tongára, és még továbbiak is úton vannak. Az ivóvíz a legfontosabb – ezt a tongai kormány közölte, miközben a romeltakarítási munkákra összpontosít egy héttel a pusztító vulkánkitörés és szökőár után.

60 ezer liter vizet már kiosztott az országos katasztrófavédelem. Egy új-zélandi haditengerészeti hajó pénteken szállított egy tengervízlepárolót a szigetre, mely napi 70 ezer liter ivóvizet képes kinyerni a tengervízből Tonga kikötőjében.

Egyes szolgáltatások már újra működnek a fővárosban. Egy hétnyi káosz után szombaton az emberek sorban álltak, hogy készpénzhez jussanak.

A víz- és élelmiszerhiány miatt a fő szigetre telepítik azokat, akik a távolabbi szigeteken elvesztették az otthonaikat. A Csendes-óceán déli szigetvilága felett 15 méteres szökőár pusztított.

A hét elején egy tongai férfit és egy nőt eltemettek, akik egy távoli szigeten, Ha’apai-n haltak meg. A hivatalos halálos áldozatok száma három: két tongai és egy brit állampolgár. Nomuka-szigetén a cunami elsöpörte az egészségügyi központot, ezért tábori kórházat állítottak fel.

Ausztráliából, Új-Zélandról és Nagy-Britanniából további haditengerészeti hajók vannak úton a segélyszállítmányokkal. Már a repülőgépek is le tudnak szállni, miután eltakarították a repteret beborító hamuréteget. Pénteken már két ausztrál, szombaton pedig két japán és új-zélandi gép is landont a segéllyel.

A tongai kormány szigorú covid-politikát folytat. Ennek része, hogy a segélyszállítmányok érintésmentesek, és az érkezés után 72 órán át elkülönítve kell maradniuk. Csütörtökön egy ausztrál gépet fordítottak vissza, miután kiderült, hogy a legénység egy tagja fertőzött.

A Reuters értesülései szerint egy haditengerészeti hajó, fedélzetén egy tábori kórházzal szerdán érkezik Tongába.

„ Az ország minden termését súlyosan károsította a katasztrófa. A gazdálkodók elvesztették az otthonaikat és a megélhetésüket" – mondta Sione Hufanga, az ENSZ tongai koordinátora.

A mezőgazdasági ágazat 2015–2016-ban Tonga GDP-jének közel 14%-át adta, és az export több mint 65%-át tette ki.

A tongai kormány kijelentette, hogy „mélyen hálás a nemzetközi közösségnek” a segítségért, amely magában foglalta a Világbank 8 millió dolláros, az Ázsia Fejlesztési Banktól kapott 10 millió dolláros finanszírozást.