2024. március 29., péntek

Tavaszi megváltásra várva

Február közepén tetőzhet a koronavírus Szerbiában

A hétvégére több ezerrel is lecsökkent az új fertőzöttek száma: míg a hét eleji jelentések napi 17-18 ezres új esetet jegyeztek, addig a vasárnap délutáni adatok szerint az utolsó 24 órában 12.159 személynek volt pozitív az eredménye az elvégzett 24.192 koronavírustesztből. Ugyanekkor a kór elleni harcot 32 beteg vesztette el, a járvány kezdete óta viszont összesen 13.271-en hunytak el a koronavírus-fertőzés következményeként. Az adatok szerint 2841 fertőzöttet kezelnek kórházban, közülük 115-en szorulnak lélegeztetőgépre.

Az elmúlt napokban és hetekben a kórházi kezelésre felvett betegek többnyire idősek, sokan krónikus betegségben szenvednek és intenzív ellátást igényelnek – vázolta a helyzetet dr. Radmilo Janković, a niši Egyetemi Klinikai Központ igazgatóhelyettese. A szakember a B92-nek adott nyilatkozatában elmondta azt is, hogy az omikron vírusvariáns által uralt járványhullám tetőpontja február közepén várható, időtartama rövid lesz, de magas esetszámokra számíthatunk. Ezután viszont „elég békés tavaszunk és nyarunk lesz, végre visszatérünk a normális élethez. Valószínűleg levesszük a maszkot, mert úgy tűnik, a koronavírus omikron törzse az utolsó kört futja” – magyarázta Janković.

Milanko Šekler virológus viszont úgy értékelte, hogy ebben a pillanatban a gyermekek, főleg az általános iskolások a legvédtelenebbek. Hozzátette, hogy a tömeges visszatérésük az iskolapadba a téli szünetet követően magas rizikóval jár az influenza- és a koronavírus-fertőzés szempontjából. Mint ismeretes, az oktatási minisztérium csütörtöki döntése értelmében mától az általános iskolák alsós diákjai országszerte jelenléti oktatásban vesznek részt, míg a felsős diákok és a középiskolások a kombinált modell szerint járnak iskolába. Šekler támogatja, hogy a Pfizer vakcinán kívül más oltóanyagot is kaphassanak a gyermekek, hiszen eddig ez az egyetlen oltóanyag, amit a 18 éven aluliak is megkaphatnak.

Szerbiában mostanáig a lakosság 58,8 százalékát oltották be a koronavírus ellen, a harmadik oltást viszont csak az emberek 33 százaléka igényelte – ismertette az adatokat a Belgrádi Vásár területén működő oltópontok koordinátora, Zoran Bekić a Szerbiai RTV műsorában. A szakember szerint kevesen oltakoznak és csökkent a vakcina iránti érdeklődés.