2024. április 24., szerda
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Fennakadásokat okoz a betegszabadság tömegessége

A Torlak Intézetben a flurona jelenlétére is vizsgálják a teszteket

A COVAX vakcinabeszerzési program keretében pénteken újabb szállítmány érkezett Szerbiába, ezúttal 100.800 dózis az Astra Zeneca védőoltásából. Az említett programból eddig 702 ezer adag védőoltást kapott Szerbia. Ezzel párhuzamosan Belgrádban három oltópont zár be, mindhárom üzletközpontban működött. Goran Vesić, Belgrád alpolgármestere ehhez kapcsolódóan az N1 tv összeállítása szerint elmondta, hogy a fővárosban naponta nagyjából 1200 személy veszi fel a koronavírus elleni védőoltást. A belgrádiak közül eddig 880 ezren kapták meg a védőoltás első dózisát, a másodikat 860 ezren, míg a harmadikat 520 ezren, mondta Vesić. Az ourworldindata.org január 19-ei adatai szerint Szerbiában 3,24 millióan tekinthetők átoltottnak.

NEHÉZ FENNTARTANI A RENDSZERT
Az egy héttel ezelőtti nyilatkozatok értelmében Vajdaságban az egészségügyi dolgozók 8 százaléka fertőzött, Szerbia egyéb térségeiben pedig 10 százaléka. Vladislav Vukomanović, a Dr. Vukan Čupić Anya- és Gyermekgondozó Intézet igazgatóhelyettese szerint mind több gyermekorvos kényszerül betegszabadságra, de a gyerekek körében is növekszik a koronavírussal, vagy az egyéb, elsősorban légzőszervrendszeri megbetegedést okozó vírusokkal való fertőződés. Attól tartanak, hogy ha a tanév második félévének a kezdetét követően tovább növekszik a fertőzött gyerekek száma, valamint az orvosok körében is tovább terjed a vírus, egy adott pillanatban nehéz lesz fenntartani a rendszert, emelte ki a Nova.rs portálnak nyilatkozva.

A VÁLLALATOKBAN IS SÚLYOS A HELYZET
A tömeges fertőződés nem csak az egészségügyben okoz nehézségeket. A Blic napilap összeállítása szerint a Szerbiai Postavállalat közleményben tudatta, hogy Belgrádban ideiglenesen négy fiókintézetet lesznek kénytelenek bezárni, míg kettő rövidített munkaidővel tart nyitva.
Ranka Savić, a Szerbiai Szabad és Független Szakszervezetek Szövetségének elnöke szerint a gyárakban szintén súlyos a helyzet. A szerbiai Euronews-nak nyilatkozva elmondta, hogy a Smederevói Acélművekben már kidolgozták a tervet, hogy a munkások további tömeges fertőződésének esetében 30 napra felfüggesztik a termelést, míg a Gorenje üzemében már most egyharmadával voltak kénytelenek csökkenteni a termelést.
Bojan Stanić, a Szerbiai Gazdasági Kamara igazgatójának tanácsosa szerint a gazdaság a hónap végén kezdheti igazán megérezni az aktuális hullám negatív következményeit. Mivel sok helyen összekötötték az év eleji ünnepnapokat, csak most kezdenek el mindenhol az ünnepek előtti rend szerint dolgozni, azaz szembesülni a tömeges fertőződés következményeivel, derült ki a beszélgetés során.

FLURONA SZERBIÁBAN IS
Már Szerbiában is van olyan páciens, aki egyszerre fertőződött meg a SARS–CoV–2-vel és az influenzavírussal. Ezt Verica Jovanović, a Batut Közegészségügyi Intézet igazgatója erősítette meg az SZRTV-nek. Mint hozzátette, az első, úgynevezett flurona-esetet egy hete azonosították.
Jovanović a beszélgetés során elmondta, a klinikai kórkép annyira hasonló, hogy nehéz megkülönböztetni egymástól a koronavírus és az influenzavírusok valamelyike okozta fertőzéseket. A Torlak Virológiai Intézet az idén először elemzi a koronavírusteszteket mindkét vírus jelenlétére, emelte ki Jovanović, mondván, hogy feltehetőleg a jövőben is lesz példa a fluronára.

16.403 új fertőzött – 30 elhunyt

A pénteki járványjelentés szerint egy nap leforgása alatt 34.817 koronavírustesztet végeztek el, ebből 16.403 eredménye volt pozitív, így a pozitivitás aránya 47,1 százalék. Hivatalosan 30 Covid-fertőzött hunyt el, hivatalosan 13.211 a járvány kezdete óta. A kórházakban 2729 Covid-pácienst gyógykezelnek, 113-an vannak lélegeztetőgépen. Vajdaságban előző nap 4257 volt az esetszám, Újvidéken 1178.