2024. április 20., szombat
VÁLASZTÁS 2022

Kétszázharmincötezer aláírást gyűjtöttek

A Fudan Egyetemről és az álláskeresési járadékról szólnak a népszavazási kérdések

Az ellenzéki referendum aláírásgyűjtésében részt vevő szervezetek szerint a népszavazással visszaadják az embereknek a politikát. Képviselőik pénteken az Országház előtt tartottak sajtótájékoztatót, amelynek végeztével aktivisták élőláncával juttatták el az íveket a Kossuth térről a Nemzeti Választási Iroda közelben álló székházához.

Karácsony Gergely főpolgármester azt emelte ki: nem a Fudan Egyetem, hanem a diákváros megépítése a közérdek, akárcsak az, hogy a koronavírus-járvány okozta válság idején ne a maihoz hasonló, szűkmarkú rendszer vonatkozzon az álláskeresőkre. Maga a parlamenti választás is egy népszavazás lesz arról, hogy véget vetünk az elmúlt évek politikájának, amely túszul ejtette az államot, és a magénérdeket képviselte a közérdek helyett – fogalmazott a politikus.
Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke kiemelte: a törvény által biztosított 120 helyett az ellenzék 30 nap alatt összegyűjtötte a referendum megtartásához szükséges számú aláírást, így a két kérdésben szerinte április 3-án az urnákhoz lehet szólítani a polgárokat.
Úgy értékelt: ha Áder János köztársasági elnök nem erre a napra – azaz az országgyűlési választással és a kormányoldal által kezdeményezett népszavazással egy időpontra – írja ki a referendumot, akkor a magyar emberek akaratával megy szembe.
Szilágyi György, a Jobbik alelnöke szerint az összefogásnak hatalmas ereje van, és ez az erő fogja elsöpörni áprilisban Orbán Viktort.
Levélben köszöntötte az egybegyűlteket Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje, aki karanténban van koronavírus-fertőzés miatt. Arról írt a kormánypárti képviselők számára utalva, hogy Orbán Viktornak 133, az ellenzéknek viszont 235 ezer bátor embere van, utóbbiak lehetővé tették, hogy az előválasztás után újabb lépést tegyenek az összefogás pártjai.

Az NVI azonnal elkezdi az aláírások ellenőrzését

Már pénteken elkezdik a Karácsony Gergely által szervezett két országos népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő íveinek ellenőrzését – közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) pénteken. Az irodának 60 nap áll rendelkezésére, hogy az aláírásokat a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően leellenőrizze.
Kiemelték: az NVI a népszavazási törvényben előírt határidőn belül elvégzi az aláírások tételes, egyenkénti ellenőrzését és megnöveli kapacitását annak érdekében, hogy mielőbb befejezze az eljárást.
Ezt az is indokolja, hogy a két népszavazási kérdés aláírásainak ellenőrzése mellett az április 3-án tartandó országgyűlési választás és a köztársasági elnök által már szintén erre a napra kitűzött négy kérdésről szóló népszavazás előkészítésének utolsó szakasza is fokozott ütemben zajlik – jegyezték meg.
A korábbi évek népszavazási kezdeményezései alapján látható, hogy több hetet vesz igénybe a teljes ellenőrzési folyamat. (MTI)