2024. április 18., csütörtök

Megérkezett Ukrajnába az amerikai fegyversegély első szállítmánya

Az orosz fenyegetésre hivatkozva és Joe Biden elnök indítványára még tavaly decemberben hagyta jóvá a washingtoni kongresszus a fegyversegélyt Ukrajnának. A segély első részét szállító gép éjszaka szállt le Kijevben.

A rakomány fegyvereket és lőszert tartalmaz a frontvonalban harcoló katonáknak – közölte a kijevi amerikai nagykövetség Twitter-oldalán.

Korábban a Süddeutsche Zeitungnak adott interjújában Annalena Baerbock német külügyminiszter leszögezte, hogy Berlin nem bírál más országokat azért, mert fegyvereket szállít Ukrajnának, ugyanakkor nem életszerű azt gondolni, hogy ezek a szállítások átbillenthetik a katonai erőfölényt.

A NATO-szövetségesek, az európai uniós tagországok és a hét legfejlettebb országot tömörítő csoport (G7) számára a legerősebb fegyver egyértelművé tenni Oroszország számára, hogy bármilyen újabb agresszió súlyos következménnyel jár – mondta Baerbock az interjúban.

Oroszország a közelmúltban többször felszólította Ukrajnát, hogy ne fegyverkezzen tovább, mert az csak fokozza a feszültséget.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtökön kijelentette, hogy Oroszország minden ehhez hasonló segítségnyújtást úgy tekint, mint „korlátozás nélküli felhatalmazást a Donyec-medencei katonai művelet végrehajtására”. Továbbá felszólított az „agresszív oroszellenes információs kampány” leállítására.