2024. április 16., kedd

Nincs az a járvány, ami megállítaná a szerbiai polgárok hitelhajlandóságát

A Szerbiai Bankok Egyesületének adatai szerint tavaly 9,7 százalékkal nőtt a hitelfelvételhez kapcsolódó aktivitás, a háztartások esetében ez 12,6 százalékra, a vállalkozások esetében pedig kilenc százalékra tehető, írja a Danas. Mint a lap megállapítja, nincs az a járvány, ami megállítaná, hogy a szerbiai polgárok hitelhez folyamodjanak.

Két évvel korábban még magasabb, csaknem 12 százalékos növekedés volt tapasztalható, és a korábbi években is hasonló ütemben nőtt a hitelfelvétel aránya. Ivan Nikolić elemző úgy véli, mindez azt bizonyítja, hogy a járványt megelőző két évben megmaradt a pénzügyi szektor stabilitása.

„A stabilitás és a gazdasági növekedés kedvező dinamikája hozzájárult ahhoz, hogy a banki szolgáltatások aránya továbbra is magasan maradjon. Szintén a gazdaságnak nyújtott beruházási hitelek nagymértékű növekedése jelzi a gazdasági növekedés idei folytatódását” – jegyezte meg. A tavalyi év második felében nőtt az infláció, decemberben 7,9 százalékot ért el éves összevetésben. Nikolić szerint a magas élelmiszer- és energiaárak kihatnak az életszínvonalra is, de a hitelek kompenzálhatják azt.

A polgárok és a gazdaság bankokkal szembeni teljes adóssága tavaly év végén 26,7 milliárd eurót tett ki, mondta az elemző.