2024. április 19., péntek
EGÉSZSÉG

Fontos a rendszeres szűrővizsgálat

Európa-szerte minden év január harmadik hete a méhnyakrák megelőzési hete. A humán papillomavírus, röviden HPV, méhnyakrákot és egyéb bőrdaganatokat vagy jóindulatú elváltozásokat okozó, elsősorban szexuális úton terjedő vírus. A HPV elleni védőoltás a legveszélyesebb típusok ellen nyújt védelmet, jelenleg ez Szerbiában még nem elérhető, de már évek óta próbálkoznak ennek a választható védőoltásnak a bevezetésével. Ennek kapcsán beszélgettünk dr. Palotás Gábor nőgyógyásszal, aki szeretné felhívni a rendszeres szűrővizsgálatok fontosságára a hölgyek figyelmét.

Milyen korosztályú nőknél a leggyakoribb a méhnyakrák kialakulása?

– A szűrővizsgálatok 25 éves kortól egészen 64 éves korig ajánlottak. A méhnyakrák kialakulása leggyakrabban talán a 45–50 éves kor közöttieket érinti, ez a határ azonban egyre jobban kitolódik a fiatal korosztály felé.

Milyen időközönként szükséges eljárni a szűrésekre?

– Ez országonként változik, itt nálunk jellemzően az előírások szerint háromévente szükséges, hogy elvégezzék ezeket a szűrővizsgálatokat. Én személy szerint minden páciensemnek azt javaslom, hogy évente jöjjenek el, így a legkorábbi jelekre is időben reagálni tudunk. A korai elváltozásokat teljes egészében el lehet távolítani, és jók a gyógyulási esélyek. Szerbia európai viszonylatban az ötödik helyen áll a méhnyakrák gyakorisága tekintetében. Zenta községben egy bizonyos réteg évről évre részt vesz a vizsgálatokon, rengetegen vannak azonban, akik erre nem fordítanak kellő figyelmet. Ezekben az esetekben sajnos már sokszor csak magával a méhnyakrák tüneteivel szembesülnek, nem pedig az azt megelőző jelekkel. Minden, egészségére vigyázó nőt arra kérek, vegyen részt ezeken a vizsgálatokon, és előzze meg a baj kialakulását.