2024. április 20., szombat

Gyümölcsöző együttműködés Marokkóval

A városházán csütörtökön Miloš Vučević polgármester fogadta Mohammed Amine Belhaj Marokkó belgrádi nagykövetét. Belhaj gratulált városunknak az Európa Kulturális Fővárosa cím átvételéért, majd a projekt programtervezete kivitelezésének szempontjából is sikerekben gazdag 2022-es esztendőt kívánt.

A felek között szóba került a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 65. évfordulója is, majd hangsúlyozták, hogy a kétoldalú kapcsolatok hagyományosan jók és termékenyek. A találkozón megállapítást nyert az a tény, hogy nagy igény mutatkozik a kultúra, a gazdaság és az idegenforgalom terén történő együttműködés bővítésére.

Miloš Vučević emlékeztetett arra, hogy Újvidék az európai kultúra központjaként az idén a világ művészeinek találkozóhelye lesz.

– Mindez hozzájárul az idegenforgalom és a gazdaság fejlődéséhez, de ugyanakkor kiváló lehetőséget nyújt arra is, hogy a különböző országokból érkező emberek innovatív programokat és folyamatokat alkothassanak. Ilyen szempontból nyitottak vagyunk az együttműködésre Marokkó minden városával, valamint az Európához közeli, afrikai országokkal is – mondta Vučević.

A felek megelégedettségüknek adtak hangot amiatt, hogy Szerbia és Marokkó tiszteletet mutatnak egymás iránt, valamint kiállnak az országaik területi integritása és függetlensége mellett. Értékelésük szerint csak ilyen, erős alapokon lehet építeni a baráti kapcsolatokat.

A két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 65. évfordulója alkalmából Marokkó Szerbiában és Szerbia Marokkóban elnevezés alatt szerveznek eseménysorozatot, ezen belül szerveznek meg számos eseményt az idén.