2024. március 29., péntek

Téli tábor a művésztelepen

A topolyai Petőfi Sándor Cserkészcsapat egész évben színes programokat szervez

A topolyai Petőfi Sándor Cserkészcsapat megszervezte téli táborát, ahol tanító jellegű és egyben szórakoztató programokkal várták a tagságot. Fekete Editet, a cserkészcsapat törzstisztjét a tábor részleteiről, valamint a további tervekről kérdeztük.

Hol szervezték meg a tábort, és melyik korosztály számára?
– Az elmúlt években nem volt téli táborunk. Régebben Zobnaticán a pumpaház mellett tartottuk a téli sátortábort. Ebben az évben pedig a művésztelep volt a helyszín, mivel a fiatalabbak, a seregraj, tehát a 7–11 éves korosztályú gyermekek is részt vesznek ezen az akciónkon. Fontos, hogy legyen kőépület is a sátrak mellett, amely biztonságot nyújt abban az esetben, ha nagyon zord idő lenne. A téli tábor főként az örsi korosztálynak, a 12–18 éves korú gyerekeknek szól, akik már nagyon jól feltalálják magukat a fűtött sátrakban.
Milyen jellegű programokon vettek részt a cserkészek?
– Ennek a tábornak a jellege ismeretbővítő volt a tagjaink számára, főleg a csapat felépítéséről szólt, valamint a térképészet, illetve a tájékozódás, az útjelek és az éves program kereteit feszegettük. Pihenésképpen különböző célzóeszközök használatával és a tűzrakás fortélyaival ismerkedtek meg táborozóink.
Miben rejlik a téli tábor különlegessége?
– A téli tábor különlegessége az, hogy ide csak azok a tagok, cserkészek jöhetnek, akik egész évben aktívak, míg a nyári táborainkat tagosításra is használjuk, valamint oda vannak visszajáró résztvevőink is, akik szimpatizálnak a cserkészettel. A téli tábor jó kis kihívás a tagságnak, hisz az időjárás viszontagságait legyőzve építjük fel az aktivitásokat. Jó csapatépítő ereje is van, így mindenképpen hasznos és szórakoztató is a cserkészek számára. Ilyenkor kicsit meg is látjuk, ki hogyan találja fel magát ezekben a helyzetekben – nagy fokú kitartást igényel a pár napos tábor, s úgy láttuk a parancsnoksággal, hogy erre most megért az idő, ezért a 2022-es évet ezzel indítottuk.


Milyen események, programok várják a gyerekeket?
– Egész évben színes programok várják a gyermekeket a cserkészetben, minden hónapnak megvan a maga különlegessége. Februárban tóparti sétát tervezünk, ahova szívesen invitálunk minden cserkészpajtásunkat és bárkit, aki szeretne velünk tartani. A nagyobb eseményeink tavasszal kezdődnek az évadnyitó kirándulással, kerékpártúrát szervezünk, nyílt napot a cserkészotthonban, kistábort a topolyai tóparton, nagytábort a Tarcal-hegységen. A Petőfi Sándor Cserkészcsapatba egész évben lehet tagosodni, várjuk az érdeklődőket, akik a csapat vezetőinél informálódhatnak.