2024. március 29., péntek
KISHEGYES KÖZSÉG 2021-BEN (IV. rész)

Iratkozás és meggynapok

Amikor enyhítettek a járványhelyzet miatti korlátozásokon

A tavalyi év nem kedvezett a bácsfeketehegyi meggyes gazdáknak. A kései fagyok komoly károkat okoztak a virágzás ideje alatt, így jelentősen kevesebb meggy termett. A bácsfeketehegyi meggyes gazdákkal szemben a kishegyesi központi óvoda dolgozóinak volt okuk az örömre, ugyanis májusban megkezdődött a régi, elavult kazánok cseréje. A környezetvédelmi minisztérium támogatásából korszerű, környezetbarát gázkazánokat kapott az óvoda, a munkát Kishegyes község önkormányzata is támogatta.

Május elején van a Vöröskereszt világnapja, s erről a Vöröskereszt községi szervezete is méltóképpen megemlékezett. Kerékpártúrát szerveztek a Topolyai-tó partjához, valamint kerekasztal-beszélgetést tartottak fiatalok számára.

Megtörtént a kishegyesi általános iskola galériájának felújítása (Lakatos János felvétele)

Megtörtént a kishegyesi általános iskola galériájának felújítása (Lakatos János felvétele)

Május derekán tartották meg a konfirmálást Bácsfeketehegyen. Ezúttal 14 konfirmandus volt, akiknek felkészülését a járványhelyzet nehezítette. Ebben a hónapban került sor a Juhász zenekar koncertjére a Bányai János Emlékház udvarán. Ennek során a gyerekek ízelítőt kaptak a magyar népzene csodálatos világából. Május végén a községi Komunál Közvállalat élén változás történt: Kormányos Leventét, a közvállalat korábbi igazgatóját Zabos Tibor váltotta posztján. Ugyancsak a hónap végére fejeződött be a kishegyesi általános iskola galériájának felújítása. A tartományi oktatási titkárság támogatásával kicserélték az épületrész tetejét, valamint a belső rész is megújult.

Június elejéig befejeződött az iratkozás a község általános iskoláiba. Bácsfeketehegyen összesen 33 elsős volt, közülük 18 magyar nyelven tanuló, és 15 szerb nyelven. Kishegyesen 33 diák iratkozott be magyar tannyelvű osztályba, és 6 szerb tannyelvűbe. Az ovikban is lezajlott az iratkozás, Kishegyesen összesen 46 gyereket írattak be óvodába, 19-et a gazdászati óvodába és 27-et a központiba. Bácsfeketehegyen pedig 45 gyereket írattak be, közülük 22 gyermek szerb ajkú, 19 pedig magyar.

Júniusban egy igen komoly beruházás első lépéseit tették meg Kishegyesen: kiírták a szövetkezeti otthon és a színházterem, valamint a mellettük lévő tér felújítására vonatkozó közbeszerzést.

Ebben a hónapban enyhítettek a járványhelyzet miatti korlátozásokon, így a bácsfeketehegyi Izida Anya- és Gyermekvédelmi Egyesület napközije is visszaállt a normális működésre. A Vajdasági Magyar Szövetség kishegyesi ifjúsági fórumának tagjai egy akció keretében átfestették a közterületeken lévő virágtartókat. Június derekán került sor az egyik legtömegesebb rendezvényre Bácsfeketehegyen, a meggynapokra. Tavaly is háromnapos volt az esemény, és nagyon sok látogatót vonzott.

Nagyon sok látogatót vonzott a tavalyi meggynap (Lakatos János felvétele)

Nagyon sok látogatót vonzott a tavalyi meggynap (Lakatos János felvétele)

Június végén a Bácsfeketehegy Magyar Művelődési és Helytörténeti Egyesület igen tartalmas szezonzáró műsort tartott, amelyen minden szakosztályuk fellépett. Ugyancsak ez idő tájt tartotta éves közgyűlését a kishegyesi Maronka Károly Önkéntes Tűzoltótestület, valamint megtartotta hagyományos főzőversenyét Kishegyes Község Kecsketényésztőinek Egyesülete.