2024. április 20., szombat

Félmilliárd dinár mezőgazdasági fejlesztésekre

Értékelte az évet Radivoj Debeljački, Szenttamás község polgármestere

Az idei költségvetési és gazdasági tervekről tartott sajtótájékoztatót Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere, melynek keretében elmondta, hogy 2022-ben olyan régóta meghirdetett projektek megvalósulására számítanak, amelyek új minőséget és ösztönzést hoznak a régió legfontosabb üzletága, a mezőgazdaság fejlődésében. Azonkívül, hogy válaszolt az újságírói kérdésekre, a község első embere beszélt a mezőgazdaság területén megvalósuló összes infrastrukturális beruházásról, a magasabb kormányzati szintekkel való együttműködésről, az országszerte egyre népszerűbb szélerőművekről és egyéb, a település mindannapjait érintő témákról.

A kérdésre, hogy az eddigi támogatások mellett mire számíthatnak a szenttamási mezőgazdasági termelők, Debeljački elmondta, a bejegyzett gazdaságok számára az idén is folytatódik a kamatmentes kölcsönök folyósítása.

− A múlt évben ezt a támogatási formát községünkben 40 bejegyzett gazdaság igényelte. Örülünk a tartományi és országos pályázatokon kapott különféle támogatások növekvő visszhangjának és megvalósulásának, ugyanakkor fontos kiemelni, hogy főleg a fiatal gazdálkodók egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a mezőgazdasági termelés fejlesztése iránt. Igyekszünk mindenben a polgárok szolgálatában állni, és a helyi közigazgatási hivatal segítségével maximálisan támogatni az igénylőket, hiszen ezáltal több pénz kerül a községi kasszába is. Gyakran ellátogatnak hozzánk a minisztérium és a tartományi mezőgazdasági titkárság képviselői, ami egyértelműen arra utal, hogy számíthatunk támogatásukra a különböző típusú projektek megvalósításánál – fogalmazott Szenttamás polgármestere.

Külön kitért a határ mielőbbi elektrifikálására, ami különösen a zöldség-, és a gyümölcstermesztők szempontjából számít fontos beruházásnak.

– Az előző évben megvalósult és megkezdett mezőgazdasági beruházások több mint egyértelmű jelei, hogy az önkormányzat az ágazat fejlődési feltételeinek javításán dolgozik. A termelők szerint nagy szükség mutatkozik a dűlőutak folyamatos karbantartására, erre az idén mintegy 40 millió dinárt láttunk elő, és a tervek szerint 30 kilométer dűlőútra kerül mart, azaz darált aszfalt. Elsősorban a legtöbbet használt földes utakra kell gondolni, amelyek az ún. víkendtelepekhez, gyümölcsösökhöz vezetnek. A mezőgazdaságot érintő legnagyobb beruházás egyike a Bácskai-Nagy-csatorna és a Krivaja föld alatti vezetékkel történő összekötése, amelynek köszönhetően a nyári hónapokban jelentősen emelkedik a Krivaja folyó vízszintje, továbbá egy mesterséges tó létrehozásával mintegy 6000 hektár termőföld öntözésére nyílik lehetőség. A projekt értéke 400 millió dinár, az összeget a Vajdaság Vizei Közvállalat biztosítja.

Jó ütemben halad a Krivaja folyó medrének kotrása és a partszakasz rendezése Szenttamáson (Paraczky László felvétele)

Jó ütemben halad a Krivaja folyó medrének kotrása és a partszakasz rendezése Szenttamáson (Paraczky László felvétele)

A fentiek megvalósításához és a Krivaja medrének kotrásához és mélyítéséhez az említett közvállalat, a Bačka Vízgazdálkodási Vállalat és a szenttamási önkormányzat eddig 25 millió dinárt biztosított, a munkával szépen haladtunk. Mindent összegezve az idén az eddiginél sokkal több, mintegy 500 millió dinárt tervezünk különböző mezőgazdasági beruházásokra – mondta a polgármester.

Szavai szerint az önkormányzatban több olyan beruházó is járt, aki érdeklődött a szélerőművek építésével kapcsolatban.

– Nem titok, hogy a szenttamási termőföldek a legjobb minőségűek Európában, így elsősorban a mezőgazdasági termelőknek, de a többi itt élő polgárnak döntő szerep jut a szélerőműparkot megcélzó projektek elfogadásánál. Csakis a mindenki számára elfogadható és a legjobb megoldások kaphatnak zöld fényt – fogalmazott Debeljački.

Végül kiemelte, egyetlen községi szerv, így a képviselő-testület sem fogadott el semmilyen, a szélerőművekre vonatkozó dokumentumot, és nem kell hinni az ezzel kapcsolatos különféle híreszteléseknek.