2024. április 19., péntek

Egy karateklub két szakosztállyal

Az adai Potisjénak hetven gyermek és felnőtt tagja van

Sikeres 2021-es évet zárt a Potisje Karateklub, amelynek adai és moholi szakosztályában összesen hatvan gyermek és tíz felnőtt karatézó edz Aleksza András és Buza Bajnár Beáta edző vezetésével. A járvány miatt az elmúlt évben a szokásosnál kevesebb versenyen vettek részt, de két versenyzőjük, Hegedűs Bianka és Mark Nešovanović a SKDUN világszövetség világkupáján a legjobb tíz között végzett Nagybecskereken.

Az 1978-ban alakult klubban edzett gyerekként a jelenlegi edzőkkel Dimitrije Halgašev klubelnök is, aki elmondta, folytatják az elődeik által megkezdett munkát, és népszerűsítik a sportágat.

– A karateklubnak jelenleg hatvan tagja van, akik hat–tizenöt évesek, valamint tíz felnőtt is edz velünk. A klubnak egy-egy szakosztálya működik Adán és Moholon is. A karaténak köszönhetően javul a gyerekek motorikus képessége, megtanulnak küzdeni, és kialakul náluk a csapatszellem.

A járvány miatt az elmúlt évben kevesebb versenyen tudtak részt venni, de Aleksza András második danos edző elégedett a teljesítményükkel:

– Az egyesületünk a Szerbiai Shotokan Karateszövetség keretében versenyez, valamint egyben tagja a SKDUN világszövetségnek is. Idén Csókán, Titelen, Hódságon, Temerinben és Topolyán léphettünk fel, valamint sikerült megszerveznünk a saját versenyünket, a Bácska–Szerémség–Bánát tornát, amely sikeresnek mondható, hiszen 16 klub több mint 250 versenyzője vett részt. A vajdasági és az országos bajnokságon elért eredményeik alapján két versenyzőnk, Hegedűs Bianka és Mark Nešovanović részt vehetett szövetségünk válogatottjának felkészülésén Jagodinán, majd november derekán Nagybecskereken szerepeltek az említett világszövetség kupáján. Elégedett vagyok a teljesítményükkel, mivel ez volt az első nagy versenyünk, és mindketten a legjobb tíz között végeztek a saját kategóriájukban.

Hegedűs Biankától megtudtuk, hogy hat éve karatézik, amiben támogatja a családja, miután édesapja is ezt a sportágat űzte. Elmondta, nőként azért választotta ezt a sportágat, mert így önvédelmet tanulhat, és formában is tartja magát.