2024. április 20., szombat

A szakképzést erősíti és népszerűsíti

Adán 36 középiskolás diák részvételével megtartották a Szakma Sztár Fesztivál második vajdasági elődöntőjét

A vajdasági magyar szakközépiskolás diákok az idén is részt vehetnek az anyaországi 15. Szakma Sztár Fesztiválon, amelynek két vajdasági elődöntőjét a múlt héten Topolyán, a múzeumban, illetve pénteken Adán, a Műszaki Iskolában bonyolították le a Magyar Nemzeti Tanács koordinálásával. A szakmai verseny fő célkitűzése a magyar szakképzés színvonalának további emelése, a szakképzés eredményeinek széles körű bemutatása, valamint a végzős tanulók és iskoláik szakmai megmérettetése a gazdaság és a munkaerőpiac igényeinek és elvárásainak megfelelően. A szakmai versenyre Vajdaság egész területéről 6 középiskola 11 szakáról összesen 62 diák jelentkezett be, akiket 17 tanár segített a felkészülésben.

A tanulók tesztet írnak az adai elődöntőben

A tanulók tesztet írnak az adai elődöntőben

Az adai elődöntőn 5 szakma képviselője, 17 leendő gépi forgácsoló, 4 jövendő vegyésztechnikus, 5 műszaki informatikus, 4 szoftverfejlesztő és 6 autószerelő, vagyis összesen 36 diák vett részt, akiknek elméleti tudását egy teszt kitöltésével mérték fel. A versenyzők adai Műszaki Iskola, a csókai Vegyészeti-Élelmiszeripari Középiskola, a topolyai Sinkovics József Műszaki Középiskola, a temerini Lukijan Mušicki Középiskola, valamint a nagybecskereki Nikola Tesla Elektrotechnikai és Építészeti Iskola tanulói voltak. Az adai elődöntőn Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke köszöntötte a versenyző diákokat, ugyanis az MNT a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében megvalósuló szakmai verseny vajdasági partnere.

Az adai elődöntőn Jerasz Anikó köszöntötte a versenyző diákokat (Fotó: Csincsik Zsolt)

Az adai elődöntőn Jerasz Anikó köszöntötte a versenyző diákokat (Fotó: Csincsik Zsolt)

– Nagy öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy ebben az évben is lehetőséget kaptunk a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának köszönhetően, amely szorosan együttműködik a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával, hogy vajdasági diákok is bekapcsolódhassanak a Szakma Sztár versenybe. Ez valójában egy fesztivál, ami a szakmákat és a szakképzést népszerűsíti. Kulcsfontosságú, hogy a szakképzésben részesülő végzős diákoknak lehetőséget teremtsünk arra, hogy megmérettessék magukat, megmutathassák kreativitásukat és tehetségüket. Azzal, hogy egy nemzetközi versenyen vehetnek részt, még nagyobb tapasztalatra és tudásra tehetnek szert, hiszen találkozhatnak az anyaországban hasonló szakirányzatokkal és olyan tapasztalatokkal térhetnek haza, ami a későbbiek során mindenképpen segíteni fogja a munkájukat – emelte ki Jerasz Anikó. – Az elődöntőknek nem kevesebb a célja, mint az, hogy a legjobban teljesítő fiatalok, akik elérnek egy bizonyos ponthatárt, továbbjutnak a középdöntőbe, ahol már nemcsak az elméleti, hanem a gyakorlati tudásukkal is megmutathatják. A középdöntőt az anyaországban rendezik meg, és azok a diákok, akik ezen a legjobban teljesítenek, bejutnak döntőben, a Szakma Sztár Fesztiválra, amelyet április végén rendeznek meg Budapesten – nyilatkozta az MNT tisztségviselője.

Jerasz Anikótól megtudtuk, hogy a múlt pénteken lebonyolított első elődöntőben Topolyán, a múzeumban 26 tanuló vett részt. A versenyen 6 szakma képviselője szerepelt: 2 leendő festő, mázoló, tapétázó, 2 jövendő kőműves, 4 burkoló, 13 fodrász, 3 cukrász és 2 szakács.

Ők az adai Műszaki Iskola, a törökkanizsai Dositej Obradović Gimnázium és Szakiskola, a csókai Vegyészeti-Élelmiszeripari Középiskola és a topolyai Sinkovics József Műszaki Középiskola tanulói voltak.

Nyitókép: Az adai elődöntőn Jerasz Anikó köszöntötte a versenyző diákokat (Fotó: Csincsik Zsolt)