2024. március 28., csütörtök

Aranyérmékre és antik könyvekre bukkantak a horgosi határátkelőhelyen

A horgosi vámszervek a rendőrséggel karöltve az elmúlt napokban aranyérméknek és antik könyveknek az országból történő kicsempészését akadályozta meg a horgosi határátkelőhelyen.

A vámosok is elképedtek amikor január 19-én, a horgosi határátkelőhelyen részletes átkutatás céljából hazai rendszámtáblájú Volkswagen Golf tipusú személygépkocsit állítottak félre. Az autó vezetője, egy 53 éves férfi hiába állította, hogy nincs bejelentenivalója, a vámosok átnézték a kocsit és a benne lévő útitáskában 9 antik katolikus tematikájú könyvre bukkantak, amelyek közül a legrégebbi a 16. századból származik.

Márpedig amennyiben az utazók az országhatáron túlra kulturális örökséget is képviselhető értékes tárgyakat szeretnének vinni, azokat kivétel nélkül be kell jelenteniük. Ezt viszont a magyarkanizsai férfi elmulasztotta megtenni.

A gyűjtemény különlegessége miatt a helyszínen nem volt lehetséges megállapítani a gyűjtemény valós értékét, ezért ezt utólag a Köztársasági Műemlékvédelmi Intézeteben állapítják majd meg. Egy nappal később egy cseh állampolgár személyes kistáskájában 7 darab be nem jelentett aranyérmét találtak.

Az illető egy cseh Skoda Octaviát vezetve két útitársával Belgrádba tartott. A kocsi utasai azt állították, hogy nincs bejelenteni valójuk, a vámszervek viszont ezt követőleg kutatták át részletesen a személygépkocsit.

Miután a vámszervek rátaláltak az aranyérmékre, az egyik utas kijelentette, hogy mivel arany és ezüst felvásárlásával foglalkozik, az aranyérmék egy részét véletlenül felejtette a táskácskában.