2024. április 20., szombat

A Szerbiában kapható műanyag zacskók szennyezik a környezetet

Szerbiában még mindig az a felirat szerepel a műanyag zacskókon, hogy biológiailag lebomlanak, pedig ez nem igaz, írja a B92.

Az ország az elmúlt két évben próbálta kivonni a nejlonzacskókat a használatból, azonban sikertelenül. Az új zacskókat a kereskedők, gyártók is várják, mert amióta a hatóságok a környezet megóvása mellett döntöttek, többszörösére drágult a műanyag zacskók ára.

Branka Pilić, az Újvidéki Egyetem Műszaki Karának tanára a Novostinak elmondta, valódi biológiailag lebomló zacskókat csak bizonyos kiskereskedelmi láncokban használnak, azokat importálják, és senki sem gyárt hasonlókat Szerbiában.

A biológiailag lebomló zacskók természetes polimerekből készülnek. A mikroorganizmusok lebontják őket. A jelenleg vásárolt zacskók klasszikus műanyagból készülnek, amelyek jelentős mennyiségben tartalmaznak környezetszennyező anyagokat. Ezek némelyikéhez a gyártási folyamatban adalékanyagot adtak hozzá. Ezek valóban stimulálják a tasak lebomlását, az mikroműanyagra bomlik, a mikrorészecskék viszont a talajban maradnak, majd bejutnak a víztartalékokba is, magyarázta a szakember.

Az ilyen műanyag és adalékanyagos zacskók kémiailag lebomlanak, de nem mikroorganizmusok segítségével. Ami polietilénből készült, azt semmilyen körülmények között nem kezdik ki a mikroorganizmusok, ami a biológiai lebonthatóság lényege volna.

„A szerbiai kereskedelemben legnagyobb számban megtalálható műanyag zacskók polietilénből készülnek” – magyarázta Pilić, aki hozzátette, a 15-50 mikron vastagságú zacskók tilosak.