2024. április 25., csütörtök

Bűnvádi feljelentés a villanygazdaság ellen

Az energetikai minisztérium a TENT alkalmazottait és az EPS igazgatóját teszi felelőssé

Az energetikai és bányászati minisztérium a Szerbiai Villanygazdaságban (EPS) történtek kapcsán két bűnvádi feljelentést is tett a felelős alkalmazottak ellen, illetve feljelentést tett Milorad Grčić volt megbízott igazgató ellen is, arra hivatkozva, hogy félrevezette a közvéleményt és az államvezetést, közölte a Bűnözés- és Korrupciókutató Hálózat (KRIK) elnevezésű szerbiai oknyomozó portál az Insajder portálra hivatkozva.

A minisztérium a két bűnvádi eljárást még tavaly decemberben elindította, miután a Nikola Tesla Hőerőműben (TENT) száraz szén helyett agyagos, iszapos szenet juttattak a tüzelőegységekbe, és ez a termelési rendszer összeomlásához vezetett, illetve miután a kolubarai szénszárító üzemben tűz keletkezett. Az illetékes obrenovaci és lazarevaci ügyészségen indult eljárás, amelyben a dolgozókat általános veszély és anyagi kár okozásával vádolják. Az Insajder portál rámutat, a balesetek után végzett belső ellenőrzések jegyzőkönyvéből kiderül, hogy a kolubarai alkalmazottak nem választották szét a szénhulladékot a széntől és figyelmeztetés nélkül szállítottak azt a TENT-be, ahol az ellenőrzés szintén csődöt mondott. A jelentés megerősítette a szabotázs felmerülését.

Jovanka Atanacković, az energetikai minisztérium államtitkára az Insajdernek nyilatkozva azt erősítette meg, hogy a belső ellenőrzés szabotázst, vagyis szándékos mulasztást állapított meg a TENT-ben történt leállás során. Az államtitkár szerint annak ellenére, hogy az alkalmazottak ellen indítottak bűnvádi eljárást, a felelősség a vezetőséget terheli.

– Az alkalmazottak a munkájukat végezték. A bányászok próbálták a rendszert megmenteni, így lapátolták ki az iszapot. A vezetőség végzett nem megfelelő munkát – közölte az N1 televízió.

Atanacković a minisztérium felelősségére reagálva, elmondta, hogy egy éve követik a villanygazdaság történéseit. Kiemelte, nem a minisztérium feladata a szénégetés, ő az energiabiztonságért és az ország energiastabilitásáért felel. Áprilisban ezért szerveztek munkamegbeszélést, ahol minden jelentést ellenőriztek.

– Nem tudhattuk, hogy az igazgató nem mond igazat – hangsúlyozta Atanacković.

Szavai szerint az igazgató, Milorad Grčić félrevezette a közvéleményt és az államvezetést is azzal, hogy azt állította, a villanygazdaság felkészült az áramtermelésre.

Zorana Mihajlović energetikai miniszter a Novi Magazinnak adott interjújában kiemelte, az igazgató megválasztása a nagy rendszerekben sehol sem politikamentes, vagyis ez nem csak Szerbiában van így. Ugyanakkor tudás, szakértelem és szorgalom is kell hozzá, nem csak hűség, mert a szakma nélküli hűség pusztuláshoz vezet.

– Ami az EPS-ben történt, az sokkal több, mint mulasztás, hiszen az áramtermelés megszakadása, valamint az, hogy a lakosság egy része áram nélkül maradt, nemcsak az állam energiabiztonságát, hanem az ország nemzetbiztonságát is veszélyezteti – mondta Mihajlović.

A minisztérium már korábban is tett bűnvádi feljelentést Grčić ellen, aki annak ellenére, hogy lejárt megbízott igazgatói mandátuma még három évig a posztján maradt.