2024. március 29., péntek

Módosították az emléktábla szövegét

A Razzia áldozatai rakparton lévő Család emlékmű mellett elhelyezett, felújított emléktáblát tegnap az önkormányzat és a tartományi kormány illetékesei a roma egyesületek képviselőinek jelenlétében leplezték le. A tragikus események 80. évfordulója alkalmából megtartandó emlékműsor-sorozat részeként került sor erre.

A táblán lévő szöveget némileg módosították a korábban olvasható szöveghez viszonyítva, a cigány szót a roma szóval cserélték fel, ez a népcsoport volt ugyanis az, amelyik a szerbek és a zsidók mellett legtöbbet szenvedett nem csupán az újvidéki razzia idején, hanem a második világháború során mindenhol.

Az emléktábla módosítását a Vajdasági Romademográfiai Központ aktivistái kezdeményezték. Kristina Karaić, a városi képviselő-testület elnökhelyettese, a helyszínen emlékeztetett arra, hogy azokban az időkben, amikor az eredeti emléktáblát elhelyezték, sajnos még nem figyeltek kellőképpen oda arra, hogy egyes elnevezések egyes népeket sérthetnek.

– Újvidék többnemzetiségű közösség, ilyennek is fog megmaradni örökké. Népeink tisztelik egymást, ettől válunk különlegessé – mondta az elnökhelyettes. A jelen levők köszönetet mondtak Miloš Vučević polgármesternek, amiért felismerte a szövegmódosítás jelentőségét, és megtette a szükséges lépéseket.

Emlékeztetőül: a razzia áldozataira történő megemlékezés központi gyászrendezvényét vasárnap délben tartják meg a rakparton.