2023. január 27., péntek

Segítik a gazdákat Törökkanizsán

A falugazdász-szolgálat egyben érdekképviselet is

A falugazdász-iroda 2018 óta fogadja az ügyfeleket Törökkanizsán. Ótott Nóra falugazdász a település központjában található irodában hetente három nap várja az ügyfeleket: hétfőn, szerdán és csütörtökön 8–13 óráig. Vajdaságban összesen huszonketten űzik ezt a szakmát, és a központi irodájuk Zentán található.

Ótott Nóra elmondása szerint a gazdaságok bejegyzésében segítik az embereket, továbbá bérleti szerződéseket írnak, parcellákat törölnek, valamint, ha vetésterv-módosítás történik, akkor azt ők rendezik el a kincstárban.

– Folyamatos tájékoztatást nyújtunk a mezőgazdasággal kapcsolatos változásokról, illetve értesítjük a gazdákat a különböző pályázatokról. Tavaly nagyjából hatszáz gazda fordult hozzánk, és kérte a segítségünket. A legtöbb érdeklődő itt Törökkanizsán a pályázatokkal kapcsolatban érkezik hozzánk. Jelenleg több is nyitva áll a mezőgazdasági termelők előtt, minisztériumi és tartományi szinten is. A kiíráson pályázhatnak a gazdák kapcsolható eszközökre, öntözőberendezésekre, jégvédelmi hálók kiépítésére, valamint az organikus termesztők, a méhészek és a fóliasátras termelők is – mondta az illetékes.

A falugazdász kiemelte, hogy útbaigazítást adnak az embereknek azzal kapcsolatban, hogy milyen dokumentumokat kell beszerezniük, úgymint az adóigazolás vagy a vízlecsapolási illeték befizetéséről szóló bizonylat. Megmutatják, hogy mire kell odafigyelniük. Elmagyarázta, hogy akik szeretnének részt venni ezeken a kiírásokon, azok gazdaságának semmilyen tartozása sem lehet a hivatalos szervek irányába, minden rendben kell, hogy legyen. Amennyiben ennek nem tesznek eleget, elesnek a lehetőségtől.

– Az egész folyamat lebonyolításában segítünk, odafigyelünk a határidőkre, és értesítjük az érintetteket a fontos tudnivalókról. Minden év elején téli előadásokat szervezünk, jelenleg még nem tudok pontos dátummal szolgálni, mivel folyamatban van a szervezés, de hamarosan közzétesszük az interneten, valamint telefonon is értesíteni fogunk mindenkit. Ezeken az előadásokon különböző vetőmag-, illetve gépforgalmazó cégek mutatkoznak majd be – mesélte a falugazdász.

Fontos megjegyezni, hogy a törökkanizsai iroda segít a gazdáknak a Prosperitati Alapítvány éves fenntartási beszámolójának a kivitelezésében is. Minden felmerülő problémában a rendelkezésükre állnak, akár a dokumentumok fordításában, nyomtatásában vagy szkennelésében.

– A beszámoló határideje január 31., és felhívnám a gazdák figyelmét arra, hogy ezt fontos betartani. Mi mindenben szívesen segítünk, nyugodtan jöjjenek be az irodába – hangsúlyozta a törökkanizsai falugazdász.