2024. április 25., csütörtök

Karbantartások mellett új fejlesztések

Sárlerázók épültek két helyszínen – Folyamatos munka Bácsfeketehegyen

A bácsfeketehegyi helyi közösség tavaly is aktívan dolgozott, ám munkáját a járvány mellett más tényezők is befolyásolták. Juhász Attila, a helyi közösség titkára arról számolt be lapunknak, hogy a karbantartások mellett új fejlesztésekre is sor került.

Az elmúlt évünket nagyban befolyásolta, hogy folyamatban van a községi szennyvízhálózat fővezetékének kiépítése. Ez nagymértékben meghatározza, hogy hol tudunk munkálatokat végezni. Elmondható, hogy a fővezeték kiépítése felfordította a falu mindennapi életét. Ehhez alkalmazkodva jobbára a mellékutcákban igyekeztünk elvégezni azokat a karbantartási munkálatokat, amelyekkel megóvjuk a szilárd útburkolatot a károktól. Gondolok itt az útpadkanyesésre az utcákban, valamint az esővíz-elvezető árkok tisztítására. Emellett két helyszínen 180–200 méter hosszan teljesen új árkokat is kiástunk. Ezekben a munkákban a Komunál Közvállalat volt segítségünkre. Település szintjén szoros az együttműködés az áramszolgáltatóval, és tavaly több mint tíz közös akciót hajtottunk végre. A polgárok bejelentései alapján, az áramszolgáltató szakembereivel együttműködve elvégeztük a vezetékek közé belógó ágak kimetszését és eltakarítását. Ennek köszönhetően a viharos szelek Bácsfeketehegyen nem okoztak komolyabb áramkiesést. Fontos megemlíteni, hogy 2021-ben az önkormányzattal és a tartományi mezőgazdasági titkársággal együttműködve két sárlerázó szakaszt építettünk ki, a Bolman utca és a Verbászi út végén. A gazdák itt járnak be a mezőgépekkel a faluba, és a lerázóknak köszönhetően megakadályozzuk, hogy behordják a sarat az utakra – mondta el a titkár, majd hozzáfűzte, hogy azoknak a főbb utcáknak a végén is megcsinálják a sárlerázókat, ahol még nincs.

2021-ben a helyi közösség átfogó közterület-karbantartási munkálatokat végzett a Komunál Közvállalattal közösen. Főként a központban és a nyári színpad körüli téren, valamint a nagy temetőben és elhagyatott utcarészeken – számolt be Juhász. A kereszteződésekben is elvégezték a szükséges munkát, hogy azok átláthatók legyenek. Igyekeztek javítani a falu infrastruktúráján és vizuális képén – fogalmazott, majd arról is szólt, hogy a település részt vesz egy IPA-pályázaton, ami tavaly kezdődött.

A HUSRB/1903/31/0066 számú IPA-projektumra az önkormányzat közreműködésével Bácsfeketehegy pályázott, testvértelepülésünkkel, Szankkal közösen. A pályázaton belül több cél is megvalósul, többek között az Izida Anya- és Gyermekvédelmi Egyesület aszaló- és szárítógépet fog kapni, amivel gyümölcsöt tudnak aszalni, illetve gyógy- és fűszernövényeket szárítani, csomagolni. A projekt keretében két okospadot helyeznek ki Bácsfeketehegyen, valamint egyet-egyet Kishegyesen és Szeghegyen – mondta el a titkár, majd hozzáfűzte, hogy a projektumon belül több gyermekprogram is megvalósult, és az idén is szerveznek.

Juhász Attila, a helyi közösség titkára (Lakatos János felvétele)

Juhász Attila, a helyi közösség titkára (Lakatos János felvétele)

Egy közösség életében fontosak a rendezvények, és szerencsére tavaly Bácsfeketehegy főbb rendezvényeit meg tudták tartani. A helyi közösség fő szervezőként vett részt a meggynapok megtartásában, valamint részt vettek a szüreti napok lebonyolításában is. Ez utóbbin a civil szervezetekkel és a Bácsfeketehegy Magyar Művelődési és Helytörténeti Egyesülettel közösen dolgoztak. Ezek a rendezvények szép számú vendéget vonzottak, és reményeik szerint az idén is megtarthatják őket – fogalmazott Juhász.