2024. április 19., péntek

A kultúra jegyében

Új mozivászon várja a topolyai filmkedvelőket – A Művelődési Ház terveiről

Topolya Község Művelődési Háza múlt év végén megszervezett adventi programjainak sikere arra mutatott rá, hogy nagy igény van a néphagyományaink éltetésére, őseink emlékének, értékeinek a továbbadására. Ezért ennek mentén szervezik meg a topolyai Tájház idei gyermekprogramjait, kézműves-foglalkozásait – kezdte év eleji összefoglalóját Csípe Tímea, az intézmény igazgatónője.

Csípe Tímea (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Csípe Tímea (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– A Tájház mindig is a kreatív gyermekfoglalkozások helyszíne volt, és minden várakozásunkat felülmúlta az adventi programsorozat népszerűsége. Alkalmanként több csoportra bontva akár kétszáz gyermeket is vendégül láttunk, sőt felnőttek is betértek hozzánk. Fontosnak tartom, hogy a Tájház a zászlajára tűzze ezt az értékrendet, annál is inkább, mert akkora változáson megy keresztül napjainkban is a társadalmunk, hogy őseink szellemisége, életformája egyre inkább eltűnik, feledésbe merül. A gyerekek már az iskolában sem találkozhatnak például a pünkösdhétfő vagy a Szent Iván-éj hagyományával – mondta Csípe Tímea, majd hozzátette, hogy a 2021-es év is sajnos látványosan visszafogta a művelődési élet lendületét, de azért voltak olyan események, amelyeket ha létszámkorlátozással is, de meg lehetett tartani: például a Topolyai Napok rendezvénysorozat keretében a gyermekprogramokat.
Múlt évben az infrastruktúra fejlesztése terén jelentős lépés volt, hogy sikerült felújítani tartományi pályázati támogatással a kovács-bognár műhely tetőszerkezetét. Ez csak az első lépés volt az egész épület felújításában, amit remélhetőleg az idén folytathatnak. Kedvezményezettként a Művelődési Ház másik, hivatalosan múlt év szeptemberében kezdődött, hatalmas horderejű projektuma az egykori hotel épületének átalakítása közigazgatási-művelődési-közösségi épületkomplexummá. A munkálatok egyelőre a tervezett ütemben haladnak.
– A nyilvános vetítések új korszakának a kezdetéről beszélhetünk, hiszen az önkormányzat közreműködésével múlt év végén sikerült beszereznünk egy korszerű, nagy méretű és hordozható kivetítővásznat. Eddig is volt a moziteremben egy kifeszített, elavult, egyszerű vászon, ezzel az újjal viszont élvezhetőbbek a filmek. Természetesen nem alkalmas úgynevezett háromdimenziós filmek projekciójára, de előnye, hogy a színházteremben is fel tudjuk majd állítani, például a községi képviselő-testület ünnepi ülése alkalmával, amire mi korábban kénytelenek voltunk bérelni a vetítőfelületet – mondta el Csípe Tímea, aki hozzátette, hogy az úgynevezett sikerfilmek vetítésének ideje és sorrendje nem rajtuk múlik, hanem a minél nagyobb nézőszámra törekvő, profitorientált forgalmazókon.
– Tény, hogy mi e téren nem rúghatunk labdába a nagyvárosok mellett, de csupán már az is sokat mond, hogy a január 13-ai bemutatója után hat nappal a topolyai közönség is megtekintheti a Zlatni dečko című legújabb szerbiai mozisikert. Az, hogy immár nem kell a vászon bérleti díját kifizetni, hozzájárul majd ahhoz is, hogy gyakrabban tudunk magyarországi filmeket is meghívni Topolyára – tudhattuk meg, mint ahogy azt is, hogy talán január végére kikristályosodnak majd azok a központi utasítások, amelyek a Művelődési Ház által szervezett versenyek, szemlék online, avagy élő formában történő megtartására vonatkoznak.
– Ami a kőszínházi vendégszerepléseket illeti, a községi költségvetés, a helyi közösség, illetve a Magyar Nemzeti Tanács támogatása, hozzájárulása nélkül nem tudnánk boldogulni a magas kiadások miatt. Ezért is fókuszálunk a gyakoribb, ugyanakkor apróbb rendezvényekre, amelyek költségkímélőbbek. A magyar kultúra napjára való megemlékezést kiemelten fontosnak tartjuk, így a Vándorok című darabot tekintheti majd meg a közönségünk, februárban pedig a Szabadkai Népszínházat látjuk vendégül, a Sógornők című darabbal. A megszorítások miatt is még szorosabb lett az a kötelék, amit a helyi művelődési központokkal és egyesületekkel ápolunk, az ő rendezésükben, szervezésükben is tartalmas és értékes kulturális évnek lehetünk a részesei idén is, amennyiben a járványügyi helyzet nem szól bele a tervekbe – zárta a beszélgetést Csípe Tímea.