2024. március 29., péntek

Fókuszban a közvállalatok programja

Ülésezik a városi képviselő-testület

A szabadkai városi képviselő-testület ma tartja sorrendben 18. rendes ülését, amelynek keretein belül 15 napirendi ponttal kapcsolatban mondhatják el véleményüket, illetve szavazhatnak a képviselők. A legnagyobb horderejű döntések a város közvállalatait érintik.

Az ülés apropóján dr. Pásztor Bálint, a szabadkai városi képviselő-testület elnöke tartott sajtótájékoztatót.

– Az elmúlt tíz évben nem volt arra példa, hogy a szabadkai városi képviselő-testület már az év első hónapjában megvitassa a közvállalatok terveit, programját a folyó évre vonatkozóan. Az ülés napirendi pontjai közül a legnagyobb érdeklődésre minden bizonnyal a tizenkét közvállalatunk, valamint a két Kft.-nk éves programjára vonatkozó napirendi pontok számíthatnak. A teljes anyag 1500 oldalt tesz ki, és ezek a programok 6,5 milliárd dinárt ölelnek fel. Ez az összeg növekedett, viszont ez nem az áremelés következménye, hiszen sem a város, sem a közvállalatok nem emelték a szolgáltatásaik árát az elmúlt időszakban. Ez a növekedés annak köszönhető, hogy a közvállalatok a város egyre nagyobb területét tudják lefedni a szolgáltatásaikkal – fogalmazott Pásztor Bálint.

A városi képviselő-testület elnöke néhány közvállalat esetében az idei évben megvalósuló konkrét beruházásokra is felhívta a figyelmet.

– A Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat esetében körülbelül 30 millió dinárt különítünk el kútfúrásra, valamint azok felszerelésére, míg a közvállalat projektek kidolgozására is bizonyos összegeket különített el. Utóbbiak a Vasutas-település esetében a csatornahálózat, illetve a vízvezeték-hálózat bővítésére, míg a Zorka helyi közösség esetében a vízvezeték-hálózat bővítésére vonatkoznak. Nagy erővel készülünk a Tiszta Szerbia programja keretén belül megvalósuló projektek kivitelezésére is. Az elmúlt száz év legnagyobb kommunális beruházásáról van szó, hisz csak Szabadka területén 120 utca csatlakozhat a szennyvízhálózathoz, és a település mellett Palicsot, Csantavért és Bajmokot is érinti, utóbbi két helyen egy-egy szennyvíztisztító is kiépül. A Szabadkai Gázművek az idén 13 kilométerrel bővíti a hálózatát, és mellette húsz kilométernyi bővítéssel kapcsolatban készül tervdokumentáció – mondta Pásztor Bálint.

A szabadkai városi képviselő-testület ülése kilenc órakor kezdődik, és Szabadka Város hivatalos honlapján élőben követhető.