2024. március 19., kedd

Növelik az energiahatékonyságot

A téli szünidőben és a tanév elején két óvodában kerül felújításra a fűtés

Két verbászi óvodában teljesen felújítják a fűtési rendszert, további három épületben pedig folyamatban van a nyílászárók cseréje.

A verbászi Boško Buha Iskoláskor Előtti Intézmény Szőlősor városrészben lévő Zvezdica óvodájában a vége felé közeledik a fűtés teljes körű felújítása. A munkálatok befejeztével a létesítmény új gázkazánokat és távfűtést kap, ami nagyban hozzájárul az oktatási feltételek javításához és a gyerekek óvodai tartózkodásához. A munkálatok a téli szünidővel párhuzamosan kezdődtek, hogy az óvoda minél rövidebb ideig tartson zárva, hallottuk az intézményben.

Mint Nebojša Dešić, a Boško Buha Iskoláskor Előtti Intézmény igazgatóhelyettese megjegyezte, az óvodában jelenleg folyamatban van a fűtés teljes körű felújítása, ugyanis azt valamikor 40 évvel ezelőtt szerelték fel, és teljesen tönkrement.

– A fűtés cseréje részben az önkormányzat támogatásával, részben pedig saját eszközeinkből történik. A kazánházak mellett a fűtőtesteket és a teljes csőkonstrukció cseréjét is elvégezzük. Időközben igyekszünk a gyerekek számára biztosítani mind a tartózkodási, mind a munkafeltételeket, ezért nagy teher alatt dolgozunk, ami pedig a gyerekek más óvodákban történő ideiglenes elhelyezését illeti, köszönjük a szülők megértését. Mindannyian bízunk abban, hogy a munkálatok néhány nap múlva befejeződnek, és az ovisok hamarosan visszatérhetnek a meleg dolgozószobákba – mondta.

A Zvezdica óvodában folyó munkálatok mellett az iskoláskor előtti intézmény a felújítások és az energiahatékonyság javítása terén hatékony munkával büszkélkedhet. A nemzetközi projektummal ugyanis a központi óvoda épülete mellett több másik létesítmény energetikai optimalizálását is előlátták.

Nebojša Dešić elmondta azt is, hogy a városban még két óvodában folynak különböző munkálatok.

− Szeretném kiemelni, hogy az említett óvoda mellett a Bubica és a Poletarac óvodák épületében is dolgoznak a mesterek. A munkálatok dinamikája alapján elmondható, hogy utóbbi óvodába pár nap múlva visszaköltözhetnek a legkisebbek. Miután mind a három helyen befejeződnek a felújítások, további két óvoda részbeni újjáépítésére kell számítani. A munkálatokra szánt eszközöket a svájci és a szerb kormány, továbbá Verbász község önkormányzata biztosította. A felújításról szóló projektumok alapján leszögezhető, hogy azok jelentős energiamegtakarítást eredményeznek, és jobb feltételeket biztosítanak a gyermekek, az itt dolgozók és a szülők számára is – mondta végezetül.

A verbászi intézményben a bölcsődei, óvodai és az iskolaelőkészítő csoportokban mintegy 1500 kisgyermek számára van hely.