2024. április 20., szombat
HATÁRON INNEN ÉS TÚL

Az Évfolyó

Hazánk számomra legszebb vidékén kacskaringózik egy rövid folyócska, a Forró folyó (reka Vrelo). Arrafelé nem ez az egyetlen. Jelentéktelen lenne a társai mellett, de mégis a Tara hegység leghíresebb vízfolyama. Annyira rövid, hogy a forrása szinte a torkolata is. Pedig a két pont között 365 méter a távolság.

Van itt híd, vízerőmű, vízesés, mellékfolyó, település, horgászok, rengeteg pisztráng, szóval minden, ami egy hegyi folyóhoz hozzátartozik. Érdekes hossza miatt leggyakrabban Évfolyónak (reka Godina) nevezik. Európa tíz legrövidebb folyóinak egyike.

A hely szépségét és értékét mi sem jelzi jobban, mint hogy Szerbia hét természeti szépsége közül kettő is az Évfolyó környékén van: a Drina kanyonja és a Tara Nemzeti Park. A folyó Perućac településnél, Bajina Bašta előtt torkollik a Drinába. Hivatalosan Vrelo (forró) a folyó neve, mivel a karsztkőzetből előtörő sebes víz a szikláknak csapódva rengeteg levegővel keveredik, olyan fehér habot hozva létre, mint amilyen a forrásban levő víz.

Torkolata 10–12 méter magas vízesés. A Drinába alázúduló víz szinte egész évben ködöl, ami meleg pára benyomását kelti. Pedig a hőmérséklete az év 365 napján 10 °C körül mozog. Vízhozama 330 liter másodpercenként. Száz éve egy vízerőművet is építettek rá, amely két mai háztartást látna el elektromos energiával, akkoriban lényegesen több otthonnak biztosított fényt.

Baloldalról van egy pici mellékfolyója, melyet joggal nevezhetünk csak pataknak. Az oxigéndús hideg és sebes víz kiváló környezet a pisztrángoknak. Ezt a helyiek is tudják, és sok éve egy pisztrángtelepet működtetnek a túlparton.

Ma ez a környék a Tara és a Drina egyik legfelkapottabb helye. A folyó felső folyása vadregényes, az ember keze nyoma alig észrevehető. Nem úgy a torkolat környékén. Itt építették cölöpökre a folyóval azonos nevű éttermet – étlapján a sok-sok módon készített pisztráng és a helyi konyha számos ínyencségével. A restaurant kerthelyisége alatt csordogál az Évfolyó. A legattraktívabb helyen, a torkolat-vízesés fölé is kinyúlik egy asztal.

Az Évfolyó hossza a stabil sziklameder miatt nem változik, még millimétereket sem. Azt mesélik, hogy a helyi fiatal párok házasságkötésük előestéjén kilátogatnak a folyóhoz, hogy szerelmük örökké változatlan maradjon. Az a szóbeszéd is elterjedt, hogy e misztikus folyó közbenjárására több meddő házaspár is kapott gyermeket.

Úgy hiszik, hogy boldogság vár mindazokra, akik végigsétálnak a folyó teljes hosszán és pénzérmét ajándékoznak neki. Sokan állítják, hogy kívánságuk teljesült miután fohászkodtak a folyó felett – méghozzá 365 napon belül.