2024. március 29., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Jelenléti oktatás és kombinált modell

Branislav Tiodorović: A téli üdülőhelyek további növekedést generálhatnak

Az oktatási minisztérium csütörtökön formálisan is megerősítette, hogy az illetékes munkacsoport döntésének értelmében január 24-étől, hétfőtől, az általános iskolák alsós diákjai – első osztálytól a negyedik osztállyal bezárólag – jelenléti oktatásban vesznek részt, míg az általános iskolák felsős diákjai és a középiskolások a kombinált modell szerint járnak iskolába – az osztályokat csoportokra osztják fel, és minden másnap vesznek részt tantermi oktatásban. A minisztérium közleményében nem tértek ki külön a vajdasági iskolákra –ezekben már megkezdődött a második félév – ám a nem hivatalos értesülések szerint az oktatási intézményeknek kiküldött tájékoztatóban kiemelik, hogy a tartományban is az említett szabályok szerint járnak iskolába a diákok.
Az oktatási minisztérium közleménye szerint Branko Ružić tárcavezető kiemelte, hogy a döntést a rendelkezésre álló összes járványmutató elemzését követően hozták meg. Úgy mérték fel, hogy ez a megoldás a legkedvezőbb, mind a diákok, mind a tanügyben dolgozók számára. Mint azt sokadszorra nyomatékosította, a diákok és a tanárok, valamint a többi alkalmazott, az iskola területén mindvégig és mindenhol kötelesek viselni a védőmaszkot. Ružić arra kéri a diákokat és szüleiket, hogy kerüljék a tömeges rendezvényeket.
A közleményből az is kiderült, hogy január 12-e és 19-e között a Batut Közegészségügyi Intézet kimutatása szerint 3074 iskoláskorú fertőződött meg a koronavírussal, ez az összes fertőzés 2,8 százaléka.
Az Oktatásügyben Dolgozók Szakszervezetei Szerbiai Uniójának nevében Jasna Janković adott hangot egyet nem értésének, mondván, hogy a gyermekgyógyászok egyesülete szerint nem lenne szabad megszervezni a jelenléti oktatást. Mint azt az N1 tv-nek megjegyezte, fogalma sincs, hogy az alsósok esetében a nagyobb osztályokban miként lehet betartani az egyméteres védőtávolságot. Az is hihetetlen, hogy a miniszter nem beszél arról, hogy a tanárok közül hányan fertőzöttek, tette hozzá.

EGYRE TÖBB AZ IDŐS PÁCIENS
Ivo Udovičić, a Karaburma Katonai-orvosi Központ vezetője az SZRTV-nek arról számolt be, hogy az intézmény Covid-részlegében az elmúlt napokban ugyanannyi Covid-pácienst helyeztek el, mint amennyit elbocsátottak. A páciensek fele 70 évnél idősebb személy, többségüknek oxigénterápiára van szükségük, ám az intenzív terápiás részlegre még mindig kisebb teher nehezedik, mint a korábbi járványhullámok idején. Azt is elmondta, míg az újévi ünnepeket követően elsősorban csak a Covid-rendelőkre nehezedett teher, addig mostanra ez elkezdett átterjedni a Covid-kórházakra.
– A batajnicai Covid-kórházban is mind több pácienst gyógykezelnek, a miénkhez hasonló kisebb intézmények némelyikének pedig beteltek a kapacitásai. Elérkeztünk a járványhullám kritikus szakaszához, hiszen a fiatalok után elkezdtek az idősebbek fertőződni. Az omikron variánsnak valóban vannak kedvező tulajdonságai, de negatívak is. Tudni kell, hogy Európában Szerbia az egyik olyan ország, ahol a legmagasabb az idősek aránya. A társadalmi immunitás aránya is alacsony az európaihoz képest, mindemellett pedig arról se feledkezzünk meg, hogy az omikron mellett a delta variáns is jelen van. Senki nem tudja, hogy miként alakul a járvány, annyi biztos, hogy az omikron megteszi azt, amit nem sikerült megtennünk a védőoltással. Az is biztos, hogy a vakcinával immunizáltak legtöbbjénél nem alakul ki súlyos tünet – taglalta Udovičić.

AZ ÜDÜLŐHELYEKEN CSAK KEVESEN FEGYELMEZETTEK
Branislav Tiodorović epidemiológus szerint a következő időszakban tovább növekszik az újonnan fertőzöttek száma, „elsősorban azért, mert a téli üdülőhelyeken nem tartják be a járványintézkedéseket". Az üdülőhelyeken készített felvételek arról tanúskodnak, hogy csak kevesen viselik a védőmaszkot, vagy tartják be a védőtávolságot, így az üdülőkkel a vírus is tovább terjed majd, nyomatékosította a Blic napilapnak nyilatkozva.
Mint azt Tiodorović kifejtette, jelenleg lehetetlen lett volna kivitelezni a zárást, vagy a korlátozások szigorítását. Sokan azzal érvelnek, hogy a legtöbb országban az omikron miatt szigorúbb intézkedések léptek hatályba, ám tény, hogy ezekben az országokban akkora esetszámot jegyeznek, mint korábban egyszer sem, emelte ki Tiodorović, aki szerint nem lenne szabad politikai célokból visszaélni a járvánnyal.

17.105 új fertőzött – 29 halott
A csütörtöki hivatalos járványjelentés szerint egy nap leforgása alatt 17.105 új fertőzést jegyeztek, 36.830 koronavírustesztet végeztek el, így a pozitivitás aránya 46,4 százalék. Hivatalosan a vizsgált egy napban 29 Covid-páciens hunyt el, hivatalosan 13.181 a járvány kezdete óta. A kórházakban 2694 Covid-pácienst gyógykezelnek, 117-en vannak lélegeztetőgépen.
Vajdaságban előző nap 3921 volt az esetszám, Újvidéken 996. A Vajdasági Közegészségügyi Intézet jelentése szerint a tartományban 22.723 aktív esetet tartanak nyilván, Újvidéken 6848-at.

Nyitókép: A munketestület igyekszik minél tovább fenntartani a jelenléti oktatást (Dávid Csilla illusztrációja)