2022. május 16., hétfő

A montenegrói kormány a parlament feloszlatását követeli

A montenegrói parlament megbízatási idejének lerövidítését, vagyis voltaképpen a képviselőház feloszlatását követeli a podgoricai kormány – közölte Zdravko Krivokapić miniszterelnök csütörtökön a kormány ülését követően.

A Vijesti.me hírportál beszámolója szerint a montenegrói kormányfő a közösségi médiában jelentette be a kormány döntését, egyben arra szólította fel az ellenzéket, illetve a kormányzó Egyesült Reform Akció (URA) mozgalom képviselőit, hogy adják vissza mandátumukat, és választások keretében kérdezzék meg az állampolgárokat arról, kinek is szavaznának bizalmat.

Mint írta: az URA és támogatói alkotmányellenes törekvéseikkel kisebbségi kormányt akarnak létrehozni, a kialakult politikai válságból pedig csak a választások jelenthetnek kilábalást.

A montenegrói alkotmány értelmében a parlament feloszlatását az államfő, a kormány vagy legalább 25 képviselő kezdeményezheti.

A montenegrói kormánykoalíció egyik kisebbik mozgalmát, az Egyesült Reform Akció (URA) mozgalmat vezető Dritan Abazović, valamint az ellenzék szerdán nyújtott be bizalmatlansági indítványt a kormány ellen.

A dokumentum benyújtói szerint a miniszterelnök az utóbbi hónapokban tanúsított viselkedésével megsértette az ország alkotmányát és törvényeit, valamint megnehezítette vagy ellehetetlenítette a törvényhozó és a végrehajtó hatalom közötti együttműködést, amivel politikai válságba sodorta az országot, és lassította Montenegró európai uniós csatlakozási folyamatát. Válaszlépésként Zdravko Krivokapić kormányfő kezdeményezte Dritan Abazović miniszterelnök-helyettes leváltását.