2024. április 19., péntek

A német katolikus püspöki konferencia hanyagsággal vádolja az előző pápát

A német katolikus püspöki konferencia (DBK) felkérésére jelentés készült az 1945 és 2019 között előfordult gyermekbántalmazási ügyekről, köztük a müncheni főegyházmegyében történtekről is. Az XVI. Benedek pápát – még érsekként – hanyagsággal megvádoló jelentést csütörtökön sajtókonferencián ismertették Münchenben.

A bajor tartományi fővárost és térségét lefedő München-Freising főegyházmegyében történt gyermekbántalmazási ügyek feltárásába külső, független szakértőként bevont Westpfahl Spilker Wastl (WSW) ügyvédi iroda jelentése szerint a vizsgált, több évtizedes időszakban a gyermekbántalmazásnak legalább 497 áldozata volt.

A főegyházmegye érseke az 1977-től 1982-ig tartó időszakban Joseph Ratzinger, a későbbi XVI. Benedek pápa volt, aki – a jelentés szerint – a hivatali ideje alatt négy esetben nem járt el megfelelően.

A WSD azt állítja, hogy a későbbi pápa két esetben olyan papokkal szemben mulasztotta el a fellépést, akiket elítéltek szexuális bűncselekményekért. Ezek az emberek a büntetőjogi szankciók ellenére tovább dolgozhattak lelkipásztorként, tetteik nem jártak egyházjogi következményekkel. Az egyházmegye az áldozataikról sem gondoskodott.

XVI. Benedek a jogi szakvéleményhez csatolt állásfoglalásában visszautasította a rá vonatkozó állításokat, azt hangsúlyozva, hogy egyetlen esetben sem követett el mulasztásos vagy egyéb hivatali visszaélést.

A WSW vizsgálata szerint 1945 és 2019 között legalább 497 gyermek, illetve fiatalkorú sérelmére követtek el szexuális bűncselekményt az egyházmegye intézményeiben. Az áldozatok 60 százaléka 8 és 14 év közötti, többségük fiú. A feltételezett elkövetők közül 235-öt azonosítottak, köztük 173 papot és kilenc diakónust.