2022. május 21., szombat

Kővel dobtak fejbe egy lengyel határőrt a fehérorosz határon

Kővel fejbe dobtak fehérorosz oldalról egy, a fehérorosz határon szolgálatot teljesítő lengyel katonát, akit kórházba szállítottak – közölte csütörtökön a Twitter-oldalán a lengyel határőrség.

A tájékoztatás szerint előző nap 38 személy kísérelte meg illegálisan átlépni a lengyel-fehérorosz határt. Mielnik térségében egy külföldi állampolgárokból álló 30 fős csoport a fehérorosz biztonsági erők támogatásával erőszakosan próbált áttörni a határon, de a lengyel határőrök elfogták őket. Iraki, guineai, pakisztáni, szíriai és indiai állampolgárokról van szó.
Az elmúlt évben a lengyel határőrség 39.700 illegális határátlépési kísérletet regisztrált a fehérorosz határon. 2019-ben csak 122 ilyen próbálkozást észleltek. A lengyel hatóságok szerint jelenleg mintegy 4-5 ezer, az Európai Unióba bejutni szándékozó illegális bevándorló tartózkodhat Fehéroroszországban.
2020. december 1. és 2022. március 1. között tilos a tartózkodás a fehérorosz határ menti lengyel körzetekben. A rendelkezés a Podlasiei vajdaság 115 és a Lublini vajdaság 68 helységére terjed ki.