2024. április 25., csütörtök

Kilenc helyen ismétlik meg a szavazást

A szinte százszázalékos feldolgozottság eredményét ismertette a választási bizottság

A szavazóhelyek adatainak 99,89 százalékos feldolgozását követően arról számolt be tegnapi sajtótájékoztatóján a Köztársasági Választási Bizottság (RIK), hogy az alkotmánymódosítással kapcsolatos kérdésre vasárnap a szavazáson részt vett polgárok 59,59 százaléka válaszolt igennel, s 39,38 százaléka nemmel. Vajdaságban már feldolgozták az adatok 99,94 százalékát, a tartományban 59,72 százalékos volt a támogatottsága az alaptörvény igazságügyi előírásai módosításának, 39,14 százalék ellenezte azt. Belgrádban az adatok száz százalékos feldolgozottsága tudatában elmondható, hogy 44,32 százalék voksolt igennel és 54,84 százalékuk nemmel. Šumadija és Nyugat-Szerbia térségében fölényesen győztek az igenek: 99,82 százalékos adatfeldolgozás mellett 65,33 százalék támogatta, 33,64 százalék ellenezte az alkotmánymódosítást. Hasonló helyzetről számolt be a választási bizottság Dél- és Kelet-Szerbiában is, ahol a szavazatok 99,87 százalékát dogozták fel tegnapig, s 67,13 százaléka szavazott igennel, 31,8 százaléka pedig nemmel a népszavazáson részt vett polgároknak.

Vladimir Dimitrijević, a RIK elnöke arról is beszámolt, hogy január 23-án, vasárnap, kilenc szavazóhelyen kell megismételni a szavazást, mert ezeken nem tudták megállapítani a végeredményt vagy szabálytalanságok miatt megsemmisítették azt. Vasárnap is 7 és 20 óra között megismétlik a szavazást: Topolyán a 43-as szavazóhely, Petrovac na Mlavin a 16-os, Trsteniken a 10-es, 20-as, 22-es és 38-as szavazóhely, Nišben a Pantelej községi 33-as szavazóhely, valamint Čačakon a 47-es és Požarevacon a 31-es szavazóhelyen. A népszavazás megismétlése céljából új választási bizottságot állítanak fel.

A választási bizottság döntése alapján összesen 7750 szavazólapot nyomtatnak újra 7711 szavazó számára. Veljko Odalović, a testület tagja beszámolt arról is, hogy a Koszovóban ideiglenesen lefoglalt választási anyagot sikeresen eljuttatták a Hivatalos Lapnak, reményét fejezte ki, hogy nem kell majd hasonló kellemetlenséget tapasztalni április 3-án az előrehozott parlamenti- és rendes időben zajló államfőválasztás alkalmával Koszovó területén.

A RIK tegnapi ülésén egyébként elutasított minden újabban befutott panaszt azzal az indoklással, hogy azokat vagy késve, vagy nem a megfelelő szabályok szerint nyújtották be, például nem az arra illetékes személy tett panaszt, vagy a panaszban szereplő ok nem képezheti panasztevés tárgyát. A kifogások többsége arra vonatkozott, hogy nem törvényes úton folyt le a szavazás a referendumon, ezért annak megsemmisítését követelték, továbbá arra, hogy törvényt sértettek a koszovói polgárok szavazásának kihelyezésével, egy alkalommal pedig amiatt is érkezett panasz, hogy egy bizonyos személy neve nem szerepelt a választói névjegyzékben.

Vladičin Hanból egy olyan panasz is érkezett, mely szerint hét szavazólapot dobtak be az illetők jelenléte nélkül, ennek kivizsgálását azért utasította el a RIK, mert nem arra jogosult személy nyújtotta azt be. Az elutasítás ellenére ki fogják vizsgálni, mi történt, tették hozzá a bizottság tagjai, mert szavatolni kívánják a választási folyamat tisztaságát.

Néhány olyan kifogás is érkezett, mely szerint a média nem tárgyilagos módon tudósított a népszavazás menetéről.