2024. április 20., szombat
TARTOMÁNYI KORMÁNY

Vajdaság népszerűsítése a Világkiállításon

A tartományi kormány küldöttsége dr. Nenad Ivanišević tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár vezetésével részt vett az idei Dubai Expo 2020 világkiállításon. A kiállítás hatodik hete a globális célok tematikájára épül, amelyen belül a vállalkozói szellemet, a vállalatfejlesztést és a csúcstechnológiát népszerűsítik. A kiállításon felállított Szerb pavilonban előadást tartottak a Vajdasági Gazdasági Kamara és a Vajdasági Fejlesztési Ügynökség képviselői is, más üzletemberekkel és egyéb intézmények képviselőivel.

A Vajdaság népszerűsítése című előadás keretében Nenad Ivanišević kiemelte, hogy Vajdaságban három kulcsfontosságú gazdasági ágazat van – az autóalkatrész-ipar, az agráripar és az információs technológia.

– Az autóalkatrész-ipar azért vált rendkívül fontossá az elmúlt években, mert Vajdaságban igen sikeresen működnek olyan világóriások gyárai, mint a német Continental Automotive, a brit Aptiv vagy az amerikai Lear. Az informatikai szektor Vajdaságban abszolút terjeszkedésben van, és a legnagyobb sebességgel halad előre, hiszen gyakorlatilag korlátlan tere van a további fejlődésre. Az egy hónapja megnyílt Tudományos-Technológiai Park, melybe a Szerb Köztársaság és a Tartományi Kormány 26 millió eurót fektetett be, rendkívül fontos a munkatársak oktatása és kutatómunkája szempontjából – hangsúlyozta a tartományi titkár, majd hozzátette, mindez nagyban hozzájárul a technológia exportjához, amely évi nettó 1,2 milliárd eurót ért el. Ez az oka annak, hogy Vajdaság és Újvidék, mint adminisztratív, gazdasági és tudományos oktatási központ, az ágazat egyik vezetője lett.

Az eseményen jelen volt Tatijana Đukanović a tartományi kormányfő kabinetvezetője, Nikola Žeželj, a Vajdasági Fejlesztési Ügynökség igazgatója, Boško Vučurević, a Vajdasági Kereskedelmi Kamara elnöke, valamint a 15 vajdasági cég képviselője.
A Dubaji Világkiállításon jelen voltak a kínai Guangdong tartomány képviselői, de érkeztek kiállítók Szlovákiából, Horvátországból, Magyarországról, Szlovéniából és Argentínából is.

Az előadást követően a vajdasági delegáció találkozott más országok képviselőivel, akikkel szót ejtettek a gazdasági és turisztikai együttműködési lehetőségekről.

Ivanišević megjegyezte, nagy köszönettel tartozik annak a csapatnak, amely Vajdaság bemutatóját készítette, és amely lehetővé tette, hogy a megfelelő módon mutassák be mindazt, ami tartományunkat Szerbia legfejlettebb részévé teszi.