2024. április 24., szerda

Nincs elegendő fejtrágya

Ami a kereskedőknél elérhető, az túl drága

A požarevaci Stig Mezőgazdasági Termelők Egyesülete január 22-én dönt arról, hogy kimegy-e tüntetni, mivel az állam csupán 16.000 tonna fejtrágyát képes szavatolni a szükséges 160–200 ezer tonna helyett – közölte a Beta hírügynökségnek Nedeljko Savić, az egyesület elnöke. Mint mondta, Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter beszámolt arról, hogy Kirgizisztánból 16.000 tonna ilyen fajta műtrágyát hoztunk be, és ennek tonnáját 750-800 euróért forgalmaznák a cégek. Ezzel az a szándékuk, hogy nyomást gyakoroljanak a importőrökre, akik 1000 euróért vagy ennél drágábban értékesítik a fejtrágya tonnáját, hogy ezt az árat csökkentsék.

– Nem tudom, hogy ez elegendő lenne-e. Ez a szükséges alapanyagnak alig 10 százaléka, és kérdés, hogy az ilyen csekély mennyiséggel sikerül-e leverni az importőrök által a hazai piacon kínált műtrágya árát, vagy egymással vetekedve meg kell küzdenünk azért a kis mennyiségért – fogalmazott Savić.

Hozzátette, hogy Nedimović bejelentése szerint a mezőgazdasági minisztérium egy évre szóló kamatmentes hiteleket készített elő annak érdekében, hogy a gazdák megvehessék a túl drága műtrágyát. Nedimović azt tanácsolta a termelőknek, hogy ne vásároljanak műtrágyát azoktól a hazai kereskedőktől, akik a meglévő dokumentációk szerint beszerezték, mielőtt egy tonna műtrágya 300-ról 1000 euróra emelkedett volna. Az a céljuk, hogy kihasználják a helyzetet és meggazdagodjanak.

Savić elmonda, hogy a termelők többsége nem fog fejtrágyát vásárolni, mivel túl drága és nincs  rá pénzük, aki pedig megveszi, jelentősen megnövelheti a veszteségeket, ha az időjárási körülmények miatt a termés tönkremegy és a termény ára túl alacsony lesz. Másfelől, a gazdák szavai szerint, a termés fejtrágyázás híján 50 százalékkal kisebb lehet.

A kereskedők ezenkívül a hazai piacon mesterséges hiányt teremtenek, így pumpálják fel az árakat, és  exportálnak is, nem csökkentve az árakat. A nagy mennyiségű műtrágyát, amelyet a kereskedők Oroszországból hoztak be, Savić elmondása szerint most átcsomagolják és Olaszországba szállítják, mivel attól tartanak, hogy nem tudják értékesíteni a hazai piacon. Egyes termelők úgy döntöttek, hogy kilónként még 40 dinárért sem vásárolnak műtrágyát, nemhogy 140 dinárért.

A gazdák szavai szerint a műtrágyát a Köztársasági Árutartalékok raktáraiban őrizték az olyan helyzetekben, amikor az árak jelentősen emelkedtek, de jelenleg nyilvánvalóan nem ez a helyzet.